Wat als morgen de euro niet meer bestaat?

Aanmaken: 03/14/2015 - 04:35
Als de Euro valt

Wie had bij de introductie van de Euro in 2002 gedacht dat we een munt zouden krijgen die over iets meer dan tien jaar weer aan het wankelen zou zijn. Waarschijnlijk had iedereen je op dat moment voor gek verklaard. Toch zijn we na 13 jaar zover.

Dagelijks staan de kranten er vol mee, op het nieuws gaat het bijna nergens anders over en steeds vaker hoor je iets over de mogelijke ondergang van de Euro. Mooi gebaar van het IMF om gezamenlijk de crisis te lijf te gaan, alleen zal ook dit weer tot niks leiden.

De politiek probeert aan alle kanten mensen ervan te overtuigen dat de crisis nog in de hand te houden is en dat is al jaren niet meer het geval. Op geen enkele wijze kan een overheid een crisis van deze omvang de kop indrukken tenzij ze de consumenten kunnen overtuigen dat er niks aan de hand is en zij weer massaal geld uit gaan geven. En dat is precies wat er met elke reddingspoging wordt gedaan.

Het publiek wordt zand in de ogen gestrooid omdat zij volgens de politiek de oplossing zijn van het probleem. Dat is helaas niet waar. Een opleving van de uitgave van consumenten zal slechts tijdelijk een oplossing bieden voor de cashflow problemen van een land maar het helpt nog niet de fundamentele problemen op te lossen.

Overheden hebben jarenlang te veel geld uitgegeven met te weinig inkomsten er tegenover. In geen enkel bedrijf of huishouden kun je meer blijven uitgeven dan er binnen komt dus waarom zou een overheid dat dan wel kunnen doen? Ja, door geld bij te drukken en dat is wat er in de afgelopen jaren genoeg gedaan is, maar ook dat houdt een keer op.

De meeste experts weten al lang dat de val van de Euro een kwestie van tijd is, al kunnen of willen ze dit niet openbaar gezegd hebben. Wanneer het grote publiek het vertrouwen in de Euro zal verliezen is moeilijk te voorspellen en wat er precies gaat gebeuren is ook niet bekend. Je voorbereiden op de mogelijke dingen die gaan gebeuren lijkt daarom het meest voor de hand liggend.

Maar waar moet je je dan op voorbereiden?

Als we kijken crisissen in het verleden dan kunnen we daar een aantal lessen uit trekken. Argentinië heeft inmiddels al bijna 30 jaar van economische onrust achter de rug en kreeg een aantal keer een nieuwe munt. De hoge schuld van de overheid was daarmee niet opgelost en leidde in 1989 tot een vertrouwenscrisis en inflatie van 5000%. Dat zou betekenen dat je nu voor een brood ongeveer €100,- zou moeten betalen. Spaargeld zal dus koopkracht verliezen en uiteindelijk niks of weinig meer waard zijn. Het verdwijnt op dat moment als sneeuw voor de zon.

Bescherm jezelf tegen (hyper) inflatie.

Er zijn een aantal mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen deze ongewenst hoge inflatie en daar is de laatste tijd veel om te doen. Fysiek goud en zilver worden historisch gezien n.l. gezien als veilige havens als het met de aandelen en de munt niet goed gaat. Dat is op dit moment niet anders.

Goud is sinds 1971 niet meer gekoppeld aan een munt, maar heeft in de geschiedenis wel bewezen iedere vorm van crisis en betaling te overleven. In het Romeinse Rijk werd goud al vervangen door een goedkopere oplossing en door een vertrouwenscrisis is het hele Rijk uiteen gevallen en alle betaalmiddelen zijn komen te vervallen. In Argentinië is van de één op de andere dag een de munt verdwenen en kon je er niks meer mee kopen.

Critici uit voorspelbare hoek hebben gelijk dat je op dit moment met een blokje goud of zilveren munt geen brood kunt kopen. Maar wat gaan we gebruiken als de Euro weg valt? In tijden van echte crisis zijn we allemaal geneigd om terug te vallen op wat er ooit als zekerheid heeft bestaan. Goud en zilver.

Het logische boerenverstand neemt dan de bovenhand.
Stel je voor dat je geen eten meer hebt en je buurman wel.
Hij wil wel aan jou verkopen maar niet in Euro’s uiteraard op dat moment.
Wat denk je dat hij wel zal aanvaarden?
Goud en zilver zijn op dergelijke momenten het makkelijkst en meest waardevol om te ruilen (betalen).

Dit alles is echt niet nieuw in de wereld en is al heel vaak voorgekomen in het verleden. Bereid je goed voor en er kan je weinig gebeuren. Het hoeft echt allemaal niet zo erg te zijn als sommigen je misschien willen laten geloven, maar je hebt wel wat te doen. Als je je kop in het zand wilt steken om het maar niet te hoeven zien dan is dat jouw zaak, maar waar ga je je eten mee betalen als je muntjes op de bank niks meer waard zijn?

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.