Waarom zilver kopen

Aanmaken: 06/19/2013 - 10:42

1. Zilver, universeel betaalmiddel en industriële grondstof
Zilver staat bekend als edelmetaal, maar ook voor veel meer dan dat alleen.
Zilver wordt net als goud al eeuwenlang gebruikt als universeel betaalmiddel. Het wordt ook veelvuldig gebruikt in juwelen en munten. De industriële vraag naar het edelmetaal heeft te maken met haar unieke eigenschappen. De kneedbaarheid, thermische en elektrische geleidbaarheid en haar ongeëvenaarde weerstand tegen corrosie. Iedereen kent wel de uitdrukking ‘familiezilver’, maar niet iedereen waardeert deze eeuwenoude wijsheid. 

Zilver is niet alleen een grondstof, maar is net zoals goud een zeer belangrijk universeel betaalmiddel dat niet bijgedrukt kan worden zoals ons papieren geldsysteem. Zilver is net zoals goud in vele regio’s en landen in de hele wereld door de eeuwen heen gebruikt als wettig betaalmiddel. Interessant is dat zilver in meer regio’s en landen en voor een langere periode als wettig betaalmiddel heeft gediend dan goud. 

Nobelprijswinnaar Milton Friedman zei over zilver: “ Het grootste monetaire edelmetaal in onze geschiedenis is niet goud, maar zilver geweest.” 

Zilver is uniek omdat het zowel een industrieel- als investeringsmetaal is. Het gebruik in de industrie alsmede de vraag naar het metaal voor beleggingsdoeleinden is al jaren stijgende terwijl het aanbod daalt. 
Zilver is wellicht de meest onder gewaardeerde activa van dit moment.

2. Financiële crisis en inflatie
Een verdere verslechtering van de huidige financiële crisis is een reële mogelijkheid. De honderden miljarden staatsteun aan financiële instellingen hebben geleid tot een extreme groei van de hoeveelheid geld in de wereld. Dergelijke steunmaatregelen hebben in het verleden altijd geleid tot hyperinflatie waardoor geld in één klap weinig tot niets meer waard werd. Dit zal een enorme impact hebben op uw pensioen, lijfrentes en spaargelden. Particulieren en bedrijven die hun geld echter op tijd omzetten in zilver en of goud kunnen zichzelf beschermen tegen hyperinflatie en kunnen naast koopkrachtbehoud een mooi rendement realiseren.

3. Vraag en aanbod
De vraag naar zilver neemt toe terwijl de zilvermijnen niet in staat zijn de vraag bij te houden waardoor de prijs stijgt. Circa de helft van de vraag naar zilver betreft industriële vraag. Zilver wordt veel gebruikt in elektronica en de verwachting is dat dit alleen maar toe zal nemen. Slechts een klein deel van de vraag naar zilver wordt bepaald door beleggers. De verwachting is dat de investeringsvraag sterk zal gaan toenemen waardoor in combinatie met het beperkte aanbod de zilverprijs nog sterker zal gaan stijgen dan goud

4. Goud-Zilver ratio en inflatie
Historisch gezien is de goud-zilver ratio 1:15. Wanneer de goud-zilver ratio terug keert naar de historische verhouding van 1:15 zou dit betekenen dat de zilverprijs bij een goudprijs van 1300 dollar per troy ounce kan stijgen naar 87 dollar per troy ounce. Hierbij wordt nog geen rekening gehouden met inflatie. Wanneer je de zilverprijs corrigeert vóór werkelijke inflatie en je pakt het vorige record van 1980 van 50 dollar per troy ounce zou je uitkomen op een zilverprijs 250 dollar. Zilver heeft dus een groot opwaarts koerspotentieel.
Zilver kopen kan voor een belegger om verschillende redenen interessant zijn. Vergeleken met goud is de markt voor zilver zeer klein. Daardoor de zilverprijs doorgaans veel volatieler is dan de goudprijs. Beleggen in zilver is risicovoller dan beleggen in goud, maar kan wel een beter rendement opleveren. De afgelopen tien jaar is de zilverprijs in euro’s ruim vier keer over de kop gegaan, iets meer dan goudprijs.

5. Manipulatie zilverprijs
Centrale banken hebben alle belang bij een structureel lage zilver en goudprijs. Wanneer deze namelijk sterk stijgt is dit een teken dat veel geld het huidige banksysteem verlaat en er blijkbaar een gebrek aan vertrouwen is. Al jaren lang wordt de prijs van zilver en goud daarom gemanipuleerd door grote Amerikaanse financiële instellingen door in de vorm van futures contracten zilver en goud te verkopen. De markt wordt zodoende overspoeld met aanbod van zilver en goud dat fysiek niet aanwezig is waardoor de prijs daalt. Meer en meer mensen beginnen dit door te krijgen en oefenen het recht tot fysieke levering van een future contract uit. Er is echter momenteel vele malen meer zilver op papier verkocht dan dat er fysiek wereldwijd aanwezig is. Deze situatie is dus onhoudbaar.