Wat is het verschil tussen geld en valuta?

Aanmaken: 11/01/2014 - 04:00

Allereerst is het belangrijk te weten dat 97% van wat wij vandaag “geld” noemen, giraal geld is oftewel cijfers in een computer. Slechts 3% is dus écht fysiek “geld” zoals we dat in onze handen hebben en mee betalen.

Dat gezegd zijnde kunnen we gaan kijken naar wat precies “geld” vandaag is.
Om daar achter te komen is het belangrijk om eerst het concept valuta te bespreken.
Veel mensen denken onterecht dat geld en valuta hetzelfde is. Vandaag gebruiken we de term “geld” voor wat eigenlijk valuta is. Er is wel degelijk een verschil. Geld moet aan een aantal voorwaarden voldoen om officieel als geld benoemd te kunnen worden. De meeste mensen zijn dit “vergeten” of weten dit domweg niet. We zijn zo geconditioneerd dat we denken dat onze huidige valuta echt geld is.

De kenmerken waaraan geld moet voldoen zijn ironisch genoeg beschreven en opgenomen bij elke nationale bank.

Wat zijn de punten of kenmerken waaraan “geld” moet voldoen ?

1. Ruilmiddel
Het moet kunnen gebruikt worden om iets mee te kopen, dus je moet er iets voor in de plaats krijgen of anders gezegd “iets” voor in de plaats kunnen ruilen.

2. Rekeneenheid
In geld moet je kunnen rekenen. Een brood bijvoorbeeld kost bijvoorbeeld vandaag ongeveer 2 euro. Iets anders kost 100 euro enz. Je moet verschillende waarden kunnen samenstellen.

3. Draagbaar
Je moet het makkelijk overal mee naartoe kunnen nemen. Je kan bijvoorbeeld met een vast olie ook wel ergens betalen, maar het is moeilijk draagbaar.

4. Deelbaar
Je moet het kunnen opsplitsen in voldoende verschillende waarden

5. Internationaal uitwisselbaar
Je moet ten allen tijde overal uw geld kunnen uitwisselen op een andere plaats tegenover dezelfde waarde. Iedere eenheid moet dezelfde waarde hebben en moet voor iedereen hetzelfde betekenen en moet vervangbaar zijn voor een andere gelijke eenheid.

6. Waardeopslag
Het moet de waarde, de energie vertegenwoordigen die mensen daartegenover hebben geplaatst, dus het moet de “waarde” kunnen opslaan die daarvoor in de plaats heeft gestaan.

7. Waardebehoudend
Het mag de waarde niet verliezen. Het moet de waarde (koopkracht) behouden die daar effectief tegenover heeft gestaan ( bijvoorbeeld arbeid, verkoop van goederen, enz ) Het moet waardevast zijn.

8. Onafhankelijke continuïteit
Je moet er zeker van zijn dat het betreffende geld zijn waarde altijd zal behouden los van eventuele beslissingen, ingrepen, fouten op politiek niveau

Als we de 8 kenmerken nader bekijken waaraan “geld” moet voldoen om als geld aanzien of benoemd te kunnen worden, stellen we vast dat ons huidig “geld” ( valuta ) niet voldoet op een aantal cruciale punten, waardoor het dan ook geen echt geld is, maar duidelijk en alleen valuta.

Internationaal uitwisselbaar : meer en meer landen willen de euro, maar vooral de dollar niet meer aanvaarden. Ze willen enkel nog betaald worden door SDR of door goud. Hun vrees is dat de dollar-euro op ieder moment kan instorten waardoor deze valuta plots waardeloos worden en ze hun geleverd goederen gratis hebben weg gegeven.

Waardeopslag : Ons huidige papiergeld vertegenwoordigd geen intrinsieke waarde meer zoals dat vroeger het geval was. Het is enkel gebaseerd op geloof en vertrouwen. Wanneer dit geloof en vertrouwen verdwijnt kan een valuta volledig instorten of devalueren. Op dat moment vertegenwoordigd deze valuta totaal niet meer de werkelijke waarde en energie die daar tegenover heeft gestaan.

Waardebehoudend : Dit is één van de belangrijkste nadelen van onze huidige valuta. Ze verliest voortdurend aan koopkracht en waarde. Sinds de eerste fundamenten werden gelegd in 1913 van ons huidige valutasysteem verloren we gemiddeld 95% van de waarde of koopkracht. Wat je in 1913 kon kopen voor 5 dollar, daar heb je vandaag reeds 100 dollar voor nodig. Dit is inherent aan ons huidige monetaire systeem. Doordat overheden en centrale banken de hoeveelheid geld voortdurend beïnvloeden vindt er een continue overdracht van waarde plaats. Vanaf jouw bankrekening wordt voortdurend waarde verplaatst naar de regering en naar het banksysteem, doordat de koopkracht bepaald wordt door de hoeveelheid valuta in omloop. Sinds niet zo lang geleden ( 1971 ) is zelfs de waarde van onze huidige valuta het sterkst gedaald met 85%. Dit heeft zijn oorsprong in het loslaten van de Goudstandaard in 1971.  

Onafhankelijke continuïteit : Wanneer regeringen een slecht beleid voeren of fouten maken kan de waarde van uw valuta sterk in waarde dalen, tot zelfs compleet waardeloos worden. ( zie Zimbabwe ). 99.9% van alle papieren geldsystemen uit het verleden kenden zelfs een compleet faillissement. Dus wanneer iets of iemand kan beslissen dat uw huidige valuta plots enorm devalueert of zelfs over de kop gaat, kan men niet spreken van een onafhankelijke continuïteit.

Dit zijn de 4 belangrijkste punten waarom onze huidige valuta niet kunnen fungeren als echt geld. Terwijl dit door de meeste mensen zo wel wordt aangevoeld.

Echt geld:

Wat voldoet dan wel aan alle kenmerken om als echt geld aanzien te kunnen worden?

Het enige goed wat vandaag als echt geld kan fungeren is nog steeds fysiek goud. Fysiek goud voldoet nog altijd aan alle 8 kenmerken en dit al sinds 6000 jaar.

Je kan het ruilen, het is een rekeneenheid ( grammen), het is makkelijk draagbaar aangezien zeer weinig goud al veel waarde vertegenwoordigd, Het is deelbaar in alle mogelijke gewichten en dus waarden, je kan het overal over de hele wereld uitwisselen, het heeft een echte waardeopslag want er heeft energie en arbeid tegenover gestaan om het te produceren. Het is het enige goed dat zijn waarde op lange termijn altijd behoud. Zo kocht je bij het begin van ons huidige monetair systeem voor 30 gram goud een mooi 3 delig maatpak en koop ja vandaag voor diezelfde 30 gram goud nog altijd een mooi driedelig maatpak. We kunnen zelfs verder terug gaan. 600 vC kocht je voor 30 gram goud 500 broden. Ook vandaag koop je voor 30 gram goud 500 broden.  

Geld in de vorm van goud en zilver heeft de ultieme waardevastheid. Zeker in economisch onstabiele tijden. Goud en zilver kunnen immers niet bijgedrukt worden door banken of overheden. Al 5000 jaar wordt goud en zilver als het ultieme geld gezien (en vaak ook zo gebruikt).

 

About Author

afbeelding van editor
Lisa White
Nulla sit amet orci quis dolor egestas ornare porta et nisi. Nunc a diam tincidunt, tempus ligula ut, efficitur enim. Donec aliquet neque id pellentesque suscipit.