Bank of Japan

Risicopremies zijn verdwenen als gevolg van het optreden van de centrale banken

Aanmaken: 02/27/2018 - 13:20
Risicopremies zijn verdwenen als gevolg van het optreden van de centrale banken

Zo slaagden ze er in om de banken overeind te houden en om de economie draaiende te houden. Thorstein Polleit van The Mises Institute merkt op dat de centrale banken zodoende een vangnet onder de koersen van aandelen en obligaties hebben aangebracht. Ook de vastgoedprijzen zijn kunnen blijven stijgen dankzij hun optreden.

Paul Singer maakt zich steeds grotere zorgen over de wereldeconomie

Aanmaken: 08/04/2017 - 10:47
Paul Singer maakt zich steeds grotere zorgen over de wereldeconomie

In een druk bekeken uitzending van"The David Rubenstein Show” maakte hij brandhout van centrale bankiers als Janet Yellen en Mario Draghi. Het vertrouwen in dit soort mensen is volgens hem volledig misplaatst. Ze doen alsof ze de zaak volledig onder controle hebben, terwijl dat allesbehalve het geval is. De centrale banken hebben er met z’n alleen zootje van gemaakt, met als gevolg dat wij nu met de gebakken peren zitten.

Negatieve rentevoeten blijven goudprijs ondersteunen

Aanmaken: 06/19/2017 - 13:56
Negatieve rentevoeten blijven goudprijs ondersteunen

Maar de beleggers hadden toch iets meer verwacht en dat verklaart waarom de goudprijs goed standhield. Meer bepaald hadden de financiële markten verwacht dat Janet Yellen, gouverneur van de FED, haar inflatieverwachtingen zou aanpassen. Wereldwijd is de inflatie weer in opmars en dat is niet zonder belang voor de prijsevolutie bij goud, zilver en de andere edelmetalen. Maar uiteindelijk vroeg Yellen wat de inflatie betreft om nog wat meer uitstel.

Centrale banken bevinden zich aan de rand van de afgrond

Aanmaken: 02/08/2017 - 16:14
Centrale banken bevinden zich aan de rand van de afgrond

Wanneer een obligatiekoning zoiets vertelt, mag er wel eens naar geluisterd worden. De Europese Centrale Bank en de Bank of Japan pompen maandelijks samen 150 miljard dollar in het financieel systeem. Dat geld vloeit echter vanwege de lage rente in zowel Japan als Europa in de richting van de Verenigde Staten. Want daar brengen staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar inmiddels weer bijna 2,50% op.

Centrale banken hebben 690x de rente verlaagd sinds Lehman Brothers

Aanmaken: 01/03/2017 - 14:49

Volgens een rapport van JP Morgan Asset Management hebben de centrale banken 690x de rente verlaagd sinds Lehman Brothers. Het betreft alleen de grootste 50 centrale banken, maar daarnaast hebben ook heel wat kleinere landen in de afgelopen jaren hun kruit niet gespaard. Wanneer we de kalender er bij nemen, is er sinds de val van de Amerikaanse zakenbank alle 3 dagen een rentedaling aangekondigd.

Het helikoptergeld is op komst en de inflatie zal op korte afstand volgen

Aanmaken: 11/28/2016 - 15:11

Want de nieuwe president houdt niet van half werk, zo blijkt uit de boodschappen die hij tot dusver de wereld heeft ingestuurd. Zijn bedoeling is duidelijk: de Verenigde Staten weer op de eerste plaats zetten, zeker op economisch vlak. En dus heeft hij krachtdadige maatregelen in het vooruitzicht gesteld van zodra hij zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen. Wat mogen we van Trump verwachten zodra hij het voor het zeggen heeft?

Haruhiko Kuroda heeft zijn lesje nog altijd niet geleerd en ziet rente nog verder onder nul zakken

Aanmaken: 10/05/2016 - 09:12

Maar Haruhiko Kuroda heeft zijn lesje dus nog altijd niet geleerd en ziet de rente nog verder onder nul zakken. Japan is eerder bij verrassing overgestapt naar dit paardenmiddel, nadat de Japanse regering wekenlang bleef ontkennen dat de rente onder nul zou belanden. Eigenlijk heeft de Bank of Japan echter geen enkele andere mogelijkheid dan koppig verder te gaan op het ingeslagen pad, ook al is inmiddels klaar en duidelijk geworden dat dit pad nergens toe leidt.

De Bank of Japan is nu wel gedwongen om iets groots te doen

Aanmaken: 09/29/2016 - 09:07

Want uiteindelijk heeft de Japanse centrale nog niets opgelost. Integendeel zelfs, ze is de volledige controle over het systeem kwijtgeraakt en dat beseft president Harihuko Kuroda van de Bank of Japan als geen ander. Hij heeft de economie niet aan de praat gekregen, hij is er niet in geslaagd om opnieuw wat (meer) inflatie te krijgen en sinds kort is ook zijn greep op de koers van de yen verloren. Kuroda kan zich uiteraard niet vinden in een te sterke yen, maar hij heeft weinig andere keuzemogelijkheden dan zich bij de feiten neer te leggen.

Negatieve rentevoeten kunnen de economische groei niet stimuleren

Aanmaken: 09/13/2016 - 09:33

En dat is natuurlijk een lelijke streep door de rekening van de centrale bankiers, want die hadden op een heel ander scenario gerekend. In een exclusief interview met CNBC in Singapore maakte Heise gehakt van de monetaire politiek van de centrale banken. Die hebben er onder andere toe geleid dat steeds meer mensen geld opslaan in een kluis, liever dan te betalen voor het deponeren van datzelfde geld op een bankrekening. Maar zo mogelijk nog verontrustender is volgens Heise dat zelfs banken nu het opslaan van geld in kluizen overwegen.

Japan biedt ons een glimp van een toekomst die ook de rest van de wereld te wachten staat

Aanmaken: 09/06/2016 - 08:55

Rooskleurig kan de situatie bepaald niet genoemd worden. De bevolking veroudert in snel tempo en dat kost de ganse Japanse samenleving handenvol geld. De politiek doet nog net geen oproep aan de bejaarde Japanners of ze alstublieft liefst zo snel mogelijk willen ophoepelen. Waarmee natuurlijk wordt bedoeld dat ze vanwege de hoog opgelopen kosten voor hun verzorging eigenlijk meer in de weg lopen dan iets anders. En of ze dus liefst zo snel mogelijk het loodje willen leggen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Bank of Japan