Het is al meermaals gezegd, maar het kan niet genoeg herhaald worden. De munitiekast van de centrale banken is zo goed als leeg en hetzelfde geldt voor hun trukendoos. Bovendien blijkt dat de laatste truucjes waar de centrale bankiers mee uitpakten hun uitwerking gemist hebben. Michael Heise, chief economist bij Allianz Group, windt er dan ook geen doekjes om. Negatieve rentevoeten kunnen de economische groei niet stimuleren, want de man in de straat gaat vanwege de lage rentevoeten niet minder maar wel meer sparen.
En dat is natuurlijk een lelijke streep door de rekening van de centrale bankiers, want die hadden op een heel ander scenario gerekend. In een exclusief interview met CNBC in Singapore maakte Heise gehakt van de monetaire politiek van de centrale banken. Die hebben er onder andere toe geleid dat steeds meer mensen geld opslaan in een kluis, liever dan te betalen voor het deponeren van datzelfde geld op een bankrekening. Maar zo mogelijk nog verontrustender is volgens Heise dat zelfs banken nu het opslaan van geld in kluizen overwegen.
Daarmee refereert hij uiteraard naar Commerzbank, dat inderdaad plannen in die richting heeft. Het falen van de politiek van de centrale banken is het best merkbaar in Japan. De Bank of Japan pakte in januari uit met negatieve rentevoeten en in tegenstelling tot wat algemeen was verwacht, steeg de koers van de yen in plaats van te verzwakken. Bovendien waren er nauwelijks of geen signalen die er op zouden kunnen wijzen dat de banken bereid zijn om meer kredieten toe te staan aan hun klanten. Wat nochtans de bedoeling was.
Het gevolg is dat de onzekerheid bij de centrale banken zienderogen toeneemt, ze kunnen er zelfs niet meer zeker van zijn dat de door hun getroffen maatregelen op het fiat van de financiële markten kunnen rekenen. Op die manier wordt het uiteraard moeilijk om een doeltreffende monetaire politiek te voeren. De economische handboeken lijken allemaal compleet verouderd, hun theoretische modellen kloppen niet langer meer met de realiteit. De negatieve rentevoeten ontmoedigen bijvoorbeeld het sparen niet, zoals in de boekjes geschreven staat. Wat zonder meer verontrustend te noemen is.