Hoe ingrijpende de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers wel is geweest, blijkt uit de monetaire politiek die de centrale banken sindsdien hebben gevoerd. Nooit eerder in de geschiedenis werd op zo’n grote schaal een politiek van lage rentevoeten gevoerd. Het was inderdaad pompen of verzuipen, alle zeilen moesten bijgezet worden om te voorkomen dat de wereldeconomie in een diep dal tuimelde.
Volgens een rapport van JP Morgan Asset Management hebben de centrale banken 690x de rente verlaagd sinds Lehman Brothers. Het betreft alleen de grootste 50 centrale banken, maar daarnaast hebben ook heel wat kleinere landen in de afgelopen jaren hun kruit niet gespaard. Wanneer we de kalender er bij nemen, is er sinds de val van de Amerikaanse zakenbank alle 3 dagen een rentedaling aangekondigd.
Alex Dryden, global market strategist bij JP Morgan Asset Management, waarschuwt echter dat de centrale banken aan het einde van hun latijn zijn gekomen. Hun munitie is opgebruikt, zoals blijkt uit de situatie in Japan. De Bank of Japan is eigenaar van 45% van de uitstaande staatsobligaties, van 65% van de lokale ETF-markt en zit bovendien ook nog eens in de top 10 als grootste aandeelhouder bij 90% van de beursgenoteerde bedrijven.
Anasakti Thaker, hoofdeconoom bij PhillipCapital UK, vreest dat een terugkeer naar het verleden niet van een leien dakje zal verlopen, daarvoor is er te veel onzekerheid. De Amerikaanse centrale bank geeft wel de schijn dat ze volop bezig is om haar monetaire politiek te normaliseren, maar de minste tegenslag op het vlak van macro-economische indicatoren kan volstaan om de FED terug te fluiten. De kans is volgens Thaker groot dat het nooit meer zoals vroeger zal worden.