Sinds 9 november is het uitzicht van de wereld veranderd en nog geen klein beetje ook. De dag waarop Donald Trump werd verkozen tot nieuwe Amerikaanse president zullen we ons later misschien herinneren als een historische dag, maar alleszins ook als een dag waarop het sentiment op de financiële markten een halve draai maakte. Of zelfs een hele draai wanneer achteraf zou blijken dat Trump het wat te bont heeft gemaakt.
Want de nieuwe president houdt niet van half werk, zo blijkt uit de boodschappen die hij tot dusver de wereld heeft ingestuurd. Zijn bedoeling is duidelijk: de Verenigde Staten weer op de eerste plaats zetten, zeker op economisch vlak. En dus heeft hij krachtdadige maatregelen in het vooruitzicht gesteld van zodra hij zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen. Wat mogen we van Trump verwachten zodra hij het voor het zeggen heeft?
Het helikoptergeld is op komst en de inflatie zal op korte afstand volgen, dat is een eerste conclusie die we mogen trekken. De VS zullen fiscale stimuleringsmaatregelen treffen zonder dat daarvoor opnieuw beroep wordt gedaan op de hulp van de Amerikaanse centrale bank. De FED mag haar quantative easing programma’s dus ditmaal aan de kant laten, de regering zal zelf zorgen dat er 1000 miljard USD beschikbaar is om de economische groei te stimuleren.
Daarmee zullen Europa en de VS op twee verschillende snelheden beginnen te draaien, want de Europese Centrale Bank houdt koppig vast aan de uitvoering van haar quantative easing programma’s. De Bank of Japan schommelt daar ergens tussen in. Of kort samengevat: de centrale banken modderen maar wat aan en proberen nu eens dit en dan weer dat paardenmiddel. Maar uiteindelijk zullen ze allen uitkomen waar de VS nu zijn aanbeland: bij het helikoptergeld. En dat helikoptergeld zal ons regelrecht richting inflatie brengen. Wie dit leest, zal beseffen dat hij of zij beter wat goud aan de kant houdt voor wat komen gaat.