De centrale banken hebben in de afgelopen jaren een merkwaardig parcours afgelegd. Eerst werd de rente tot nul herleid, terwijl de centrale banken anderzijds op grote schaal obligaties gingen inkopen. Eigenlijk komt dit neer op het drukken van vers geld, niet meer of niet minder. Maar deze strategie bleek niet doeltreffend genoeg te zijn, van het verwachte economisch herstel kwam weinig of niets in huis. En dus werd naar nog straffere middelen gegrepen, meer bepaald naar de negatieve rentevoeten. Iets waar niemand echt op had gerekend.
De centrale bankiers blijken zichzelf echter goed vastgereden te hebben, want de facto kunnen ze niet meer achter- maar alleen nog maar vooruit. Het voorbeeld van de Verenigde Staten bewijst namelijk dat het normaliseren van de rente allesbehalve van een leien dakje zal verlopen. President van de FED Janet Yellen heeft weliswaar van de daken geschreeuwd dat ze de rente geleidelijk aan zou optrekken, maar in de praktijk is daar niet veel van in huis gekomen. In december van vorig jaar werd de basisrente met een kwart procent verhoogd en dat was het dan.
Zelfs een optrekken van de rente met een kwart procent kan tot zombietoestanden aanleiding geven, zo meent Daniel Lacalle van Tressis Gestion. Het probleem is namelijk dat we in een dergelijke omgeving zijn aanbeland dat elk teken van de zwakte van de centrale bank wordt aangegrepen om een halve of desnoods een hele storm te ontketenen op de financiële markten. En dus stelt de U.S. Federal Reserve de volgende renteverhoging met een kwart procent alsmaar uit, met onder andere de Brexit als uitvlucht.
Japan heeft de boodschap begrepen, de Bank of Japan bereidt een volgende ronde van monetaire stimuli voor. Volgens Lacalle zitten we nu muurvast, noch de bedrijven noch de overheden kunnen in de huidige omstandigheden de rente met zelfs maar een kwart procent verhogen. En dus zullen de centrale banken gedwongen zijn om het volgende wapen van stal te halen, een wapen in de vorm van helikoptergeld. Op deze manier zetten we weer een stapje in de tredmolen van de ongewone maatregelen getroffen door de centrale banken. Die tredmolen dreigt op een bepaald ogenblik echter muurvast te draaien en dat ogenblik is waarschijnlijk niet zo ver verwijderd in de toekomst.