Hoe geloofwaardig is iemand die zelf ook heel wat boter op zijn hoofd heeft? Geloofwaardigheid zero, zullen de meesten onder ons zeggen. Maar in het geval van Alan Greenspan is toch enige nuancering op zijn plaats. De voormalige president van de Amerikaanse centrale bank is namelijk niet de eerste de beste. Hij is de 90 weliswaar al voorbij, maar nog altijd goed bij de pinken. Greenspan volgt de huidige gang van zaken niet vanuit één of andere instelling voor bejaarden, maar nog altijd live van achter zijn scherm.
Natuurlijk heeft de man boter op zijn haar, massa’s boter zelf. In de lange periode dat hij aan het hoofd van de FED stond deed hij zowat het omgekeerde van waar hij in geloofde. Hij en niemand anders legde de basis voor de ruime monetaire politiek die door zijn opvolgers Ben Bernanke en Janet Yellen vrolijk verder gezet werd. Niemand anders dan Greenspan heeft dit duo geleerd hoe ze de geldkraan zo ver mogelijk open moesten zetten. Met als gevolg dat de Verenigde Staten nu met een gigantisch schuldenprobleem opgezadeld zitten.
Net zoals de rest van de wereld trouwens, want de andere centrale bankiers hebben niet nagelaten om het voorbeeld van Greenspan wat diens monetaire politiek betreft te kopiëren of zelfs te verbeteren. Maar blijkbaar is deze op zijn oude dag tot inkeer gekomen, want hij verguist momenteel wat hij ooit heeft aanbeden. Greenspan maakt zich steeds meer zorgen over wat er op de obligatiemarkten gebeurt, een bezorgdheid die we best willen delen. Want wat daar gebeurt is met de beste wil van de wereld niet meer normaal te noemen.
Aaron Kohli, fixed-income strateeg in New York bij BMO Capital Markets, geeft Greenspan overschot van gelijk wanneer hij vorige week voor stagnatie waarschuwde, een economische situatie gekenmerkt door nauwelijks groei in combinatie met een aantrekkende inflatie. Kohli kan Greenspan ook alleen maar gelijk geven wanneer deze stelt dat deze situatie het gevolg is van een te ruime monetaire politiek, maar stelt zich vervolgens de vraag of Greenspan niet medeschuldig is aan het uit de hand lopen van de situatie. En we vrezen dat ook het antwoord op deze vraag ‘ja’ moet zijn.