Optima Bank is geen alleenstaand geval, de Europese bankensector is nog niet uit de problemen

Aanmaken: 06/14/2016 - 09:17

België werd onlangs opgeschrikt door de problemen bij Optima Bank, wiens activiteiten door de Belgische Nationale Bank en door de Europese Centrale Bank opgeschort werden. Er zal mogelijk een oplossing gevonden worden voor de depositohouders, maar eens te meer moet de vraag worden gesteld wat er zal gebeuren wanneer de bankensector in haar geheel weer eens een bittere pil te slikken krijgt. Het ziet er naar uit dat we in de komende weken en maanden hoe dan ook op de hoede zullen moeten blijven voor nieuwe ongevallen in de bancaire sfeer.

Optima Bank is namelijk geen alleenstaand geval, de Europese bankensector is bijlange na nog niet uit de problemen. Bovendien heeft de affaire van Optima een alarmlampje doen flikkeren wat betreft banken die klanten proberen te lokken met een relatief hoge rentevoet. Automatisch denken we daarbij aan Deutsche Bank, dat in België eveneens nieuwe klanten probeerde te verleiden door het bieden van een hoge rentevoet. Eerder dit jaar zag de grootste Duitse bank zich gedwongen om eigen obligaties in te kopen om zo het vertrouwen van de financiële markten terug te winnen.

Maar in de zaak Optima is er iets waar ons inziens veel te weinig aandacht aan werd besteed. De Belgische Nationale Bank had in feite al de controle over de bank overgenomen door het aanduiden van een speciale commissaris die alle transacties moest goedkeuren. Die speciale commissaris was overigens al in de eerste helft van mei aangesteld, iets wat blijkbaar iedereen was ontgaan. De vraag moet daarom gesteld worden of er nog andere Europese banken zijn die onder toezicht van een commissaris moeten werken.

En zo rijzen er nog meer vragen? Gebeuren er nog andere zaken in de Europese bankensector achter gesloten deuren? En last but not least: hoe veilig is ons spaargeld uiteindelijk nog bij de banken? Meer concreet kan bijvoorbeeld de vraag worden gesteld waarom de Spaanse Banco Popular momenteel vers geld nodig heeft, terwijl het management enige tijd geleden nog vol zelfvertrouwen verklaarde het op eigen houtje te kunnen volhouden. En plots toch weer opnieuw 2,50 miljard euro nodig heeft. Staan we aan de vooravond van deel 2 van de Europese bankencrisis? Er zijn heel wat factoren die in die richting wijzen.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.