Duitsland

Waarom legt Duitsland de cashverkopen van goud aan banden?

Aanmaken: 01/28/2020 - 09:24
Waarom legt Duitsland de cashverkopen van goud aan banden?

Alleen de Amerikaanse centrale bank is met 8.133,50 ton goud actiever geweest op de goudmarkt. De Duitsers zijn met andere woorden dol op goud en zullen met veel plezier gezien hebben dat de goudprijs in de afgelopen maanden flink is gestegen. Maar de Duitse regering heeft recent een maatregel ingevoerd die door de bevolking van het land slecht werd onthaald. Sinds 1 januari 2020 werden de cashverkopen van goud aan banden gelegd.

De Duitsers beseffen maar al te goed dat goud geld is

Aanmaken: 02/21/2017 - 08:38
De Duitsers beseffen maar al te goed dat goud geld is

De storm rond de repatriëring van het goud is inmiddels overgewaaid. Vorige week werd bekend dat Duitsland de operatie in versneld tempo aan het afronden is. Alle goud dat in New York was opgeslagen en dat terug was gevraagd, bevindt zich nu weer op Duitse bodem. Er rest nu nog 91 ton dat in Parijs ligt opgeslagen. Zodra ook dit goud ‘back home’ in de loop van deze week is, kan definitief een streep onder dit deel van de operatie getrokken worden.

Duitsland wordt het stilaan beu om de Moeder Theresa van Europa te spelen

Aanmaken: 12/29/2016 - 10:03
Duitsland wordt het stilaan beu om de Moeder Theresa van Europa te spelen

De vrees neemt namelijk hand over hand toe dat de Duitse overschotten linea recta naar Zuid-Europa getransfereerd zullen worden om daar de gaten te dichten die in de Europese muur zijn geslagen. De Duitsers hebben in belangrijke mate mogen opdraaien voor de redding van Griekenland en dat gebeurde al met frisse tegenzin. Onze oosterburen staan dus niet te trappelen om andere landen in problemen helpen overeind te houden.

Italië stevent wat het ook doet op de volgende crisis af

Aanmaken: 12/19/2016 - 12:07

In het geheel niet, want de bankensector blijft verzuipen in een berg van schulden. Zelfs het feit dat de belaagde Unicredit via een haastoperatie orde op zaken probeert te stellen zal daar niets aan veranderen. De crisis is dus niet over, mogelijk ligt alleen het begin van de crisis nu achter ons. Er valt nog een lange weg af te leggen, tenminste wanneer we columnist Wolfgang Münchau in de Financial Times mogen geloven.

Geen enkele bank is gedurende lange tijd bestand tegen negatieve rentevoeten

Aanmaken: 09/28/2016 - 14:58

Rentevoeten die diep onder nul staan, brengen op langere termijn het business model van de bank in gevaar, zoveel is zeker. Dat business model moet herdacht worden, iets wat rapper gezegd dan gedaan is. Voor sommige banken is het plaatje snel rond: ze kunnen simpelweg niet functioneren in een omgeving van negatieve rentevoeten. Andere banken, maar dat zijn er niet veel, kunnen een aantal jaren in een dergelijke omgeving overleven alvorens ze zich opnieuw moeten kapitaliseren.

Centrale banken zijn met vuur aan het spelen

Aanmaken: 09/21/2016 - 11:00

Volgens PIMCO, de grootste obligatiefondsenbeheerder in de wereld, worden monetaire maatregelen als lage of negatieve rente, de geldkraan openzetten en het laten oplopen van de schuldniveaus (zoals onder meer in China en de periferie van de eurozone) steeds minder effectief, terwijl de negatieve gevolgen steeds sterker worden. Als het monetaire beleid is uitgewerkt, hebben we geen reservewiel meer, zo stelt CIO Dan Ivascyn.

Nigeria als volgend voorbeeld van waar een verkeerde monetaire politiek toe kan leiden

Aanmaken: 09/12/2016 - 09:17

Venezuela is een schoolvoorbeeld van een land dat recent door het hardnekkig volharden in een monetaire politiek die tot niets maar dan ook letterlijk tot niets leidt aan de bedelstaf gebracht. Hoewel rijk aan olie werd Venezuela aan de rand van de afgrond gebracht door een socialistisch beleid dat het geld langs alle kanten over de balk gooide. Ook de Venezolanen hebben inmiddels kennis mogen maken met het begrip ‘hyperinflatie’ en het is waarschijnlijk bijlange na niet het laatste land dat in een soortgelijke situatie zal verzeild raken.

Achteraf bekeken was de euro toch niet voor iedereen een goede zaak

Aanmaken: 08/05/2016 - 10:34

Achteraf bekeken was de euro toch niet voor iedereen een goede zaak, want een eenheidsmunt kan onmogelijk op maat van iedereen gemaakt worden. Voor sommige deelnemende landen is de euro te groot, voor andere landen dan weer te klein. Het probleem is eigenlijk bekend: de Europese Unie is een monetaire maar geen politieke unie. Zonder een fiscale harmonie zullen de nadelen van de euro vroeg of laat altijd aan het licht komen. Maar berouw komt altijd na de zonde, we zitten in het euroschuitje en zullen verder moeten roeien.

Duitsland is de 2de G 7 natie waarvan de rente onder nul is gedaald

Aanmaken: 08/02/2016 - 09:49

Kijk maar eens wat naar de obligatiemarkten gebeurt. De drang naar rendement is zowel bij particuliere als bij institutionele beleggers zo groot dat de hele meute zich zonder nadenken op elk sprankeltje rendement stort dat ze waar dan ook maar kunnen vinden. Met als gevolg dat de rente alsmaar lager wordt geduwd. In de Verenigde Staten heeft het rendement op de benchmark 10-jarige staatsobligatie een nieuwe bodem laten optekenen, maar het ziet er niet naar uit dat het einde al in zicht is.

In de banksector heeft op de beurs een enorm bloedbad plaatsgevonden

Aanmaken: 07/12/2016 - 09:43

De Italiaanse overheid kan alleszins lichtzinnigheid verweten worden, want ze heeft nagelaten om tijdig de gepaste maatregelen te treffen. De problemen dateren namelijk niet van gisteren of eergisteren, enkele maanden geleden was al bekend dat op de balansen van de banken voor een bedrag van maar liefst 360 miljard euro aan probleemkredieten stonden. Het antwoord kwam in de vorm van een oprichting van een fonds genaamd Atalante, waarin een bedrag van zeggen en schrijven 5 miljard euro werd ondergebracht. Van een druppel op een hete plaat gesproken!

Pagina's

Abonneren op RSS - Duitsland