Regelmatig is er sprake van een terugkeer naar de goudstandaard. De voornaamste pleitbezorger van dit systeem is ongetwijfeld Alan Greenspan, in een vorig leven gouverneur van de Amerikaanse centrale bank. Greenspan is geenszins tevreden met de monetaire politiek die door zijn opvolgers Ben S. Bernanke en Janet Yellen werd gevolgd. Deze twee hebben in zijn ogen maar een zootje van gemaakt.
Tegenstanders van de goudstandaard merken op dat er op de goudmarkt te weinig goud te vinden is voor een herinvoering van een financieel systeem gebaseerd op goud. Er zou namelijk veel te veel geld in omloop zijn. In dat verband volstaat het om te kijken naar de geldvoorraad M1 in de Verenigde Staten, China, de eurozone en Japan. Deze 4 economische regio’s zijn samen goed voor 70% van het wereldwijd BBP.
Die M1 geldvoorraad bedraagt ongeveer 24.000 miljard dollar. Anderzijds bedraagt de officiële goudvoorraad ongeveer 33.000 ton, zonder rekening te houden met het goud in privé-handen. Wie de goudstandaard wenst te herstellen zou in theorie op een dekkingsgraad van 40% moeten kunnen terugvallen. Dat is echter de theorie, in de praktijk zou een dekking van 20% moeten volstaan.
Dat was bijvoorbeeld zo in de 19de eeuw toen de Bank of England het geld in omloop maar voor 20% door goud kon dekken. In de 20ste eeuw bedroeg de dekking in de VS merendeels 40%. Of een dergelijk percentage nog kan gerealiseerd worden, hangt uiteraard af van de evolutie van de goudprijs. Aan 40% van 24.000 miljard dollar aan geld in omloop, komen we op basis van de huidige beschikbare voorraad goud aan een gewenste prijs van 9.000 dollar. Een herintroductie van de goudstandaard is dus perfect mogelijk wanneer de goudprijs stijgt tot 9000 dollar of daarboven.
Wanneer Goud kopen
Hoe Goud kopen
Waarom Goud kopen