In de Verenigde Staten weerklinken regelmatig juichkreten over de economische situatie. De Amerikaanse economie heeft blijkbaar eindelijk dag met het handje gewuifd naar de economische crisis van 2008-2009, alles lijkt weer rozengeur en maneschijn. Volledige werkloosheidsgraad lijkt binnen handbereik te zijn, het aantal werklozen is in de afgelopen maanden alsmaar blijven dalen. Leven we opnieuw in de best mogelijke van alle werelden?
Dat is waarschijnlijk enigszins overdreven. Het herstel van de Amerikaanse economie is vooral wishful thinking en het is niet de eerste de beste die met deze waarschuwing uitpakt. Mohamed El-Erian, de voormalige hoofdeconoom van PIMCO en nu economisch adviseur bij Allianz, is van mening dat we ons zand in de ogen laten strooien door de economische berichtgeving. De situatie is namelijk minder hoopgevend dan men ons wil doen laten geloven.
De financiële markten reageren vooral op een aantal voorlopende indicatoren zoals bedrijfs- en consumentenvertrouwen, maar de echte ‘harde’ cijfers willen niet echt mee. De BBP-groei, bedrijfsinvesteringen, consumptiebestedingen en lonen bevestigen met de beste wil van de wereld het optimistische beeld niet. El-Erian spreekt dan ook van een ‘CONfidence Economy’, een economische groei die niet op feiten maar op vertrouwen is gebaseerd.
Nobelprijswinnaar Robert J. Shiller waarschuwde dat dergelijke vorm van vertrouwen snel kan omslaan in “irrational exuberance”, met alle gevolgen van dien. Op een bepaald moment zullen de financiële markten beseffen dat ze achter de rattenvanger van Hamelen hebben gelopen, dat ze zich met een kluitje in het riet hebben laten sturen. Op dat moment zal de paniek groot zijn, een crash op de financiële markten zal moeilijk te voorkomen zijn. Het komt er dus op aan om de borst nat te maken, kwestie van voorbereid te zijn op een worst case scenario.
Contactaanvraag
Informatieavond Goud & Zilver
Fysiek Goud & Zilver