Het werd al langer gefluisterd, maar inmiddels wordt het ook open en bloot gezegd. De centrale banken hebben de sleutels van de controlekamer moeten afgeven en dat zullen we geweten hebben. Jeffrey Gundlach, chief executive van DoubleLine Capital, ziet de bevestiging van deze stelling in het feit dat de beleggers steeds vaker risicovolle activaklassen links laten liggen en op zoek gaan naar een zo groot mogelijk veiligheidsgevoel. Met name goud en Amerikaanse staatsobligaties staan opnieuw hoog op de verlanglijstjes.
De media worden steeds kritischer voor de centrale banken en dat kan toch enigszins verbazingwekkend klinken. Want het zijn precies die centrale banken die de afgelopen jaren het financieel landschap hebben overheerst met hun ruime monetaire politiek. Het zijn met andere woorden zij die de basis voor de huidige economische situatie hebben gelegd. Maar is die economische situatie wel zo schitterend als we onszelf voortdurend voorhouden? Waarschijnlijk niet, want links en rechts zijn er toch nog wat schoonheidsvlekjes te vinden.
Want het is een onmiskenbaar feit dat de welvaart in de westerse wereld geleidelijk aan afneemt. Het beste bewijs daarvan wordt gevormd door het verdwijnen van de Amerikaanse middenklasse. Die evolutie blijkt bijzonder moeilijk af te stoppen, ondanks het feit dat de FED de Amerikanen een zo groot mogelijk gevoel van rijkdom heeft proberen te geven door de aandelen- en obligatiekoersen te stimuleren. Gundlach durft onomwonden te stellen dat de centrale banken verantwoordelijk zijn voor het instorten van de westerse economie.
Ze heeft het niet met zoveel woorden toegegeven, maar eigenlijk heeft FED-president Janet Yellen onlangs iets gelijkaardigs gezegd. Volgens haar mist de monetaire politiek van de centrale banken momenteel efficiëntie. Bovendien is het steeds moeilijker om beslissingen te treffen, dit tegen de achtergrond van een dikke mist die over het financieel landschap hangt. De Japanse centrale bank wordt met een gelijkaardig probleem geconfronteerd en het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat ook Europa in dezelfde richting evolueert.