We herinneren ons nog levendig de donkere herfstdagen van 2008. Tijdens een oktober-weekend moesten bij wijze van haastklus een aantal grootbanken van de dreigende ondergang gered worden. Overal werden crisisvergaderingen georganiseerd want het zag er allemaal bar en boos uit. De wereld zoals we die kenden, dreigde te verdwijnen en dus werd alle hens aan dek geroepen. Dankzij gecoördineerde actie werd het dreigende onheil bezworen, maar toch zijn we toen in een andere wereld wakker geworden.
Het besef was namelijk gegroeid dat er in ons financieel systeem explosieven verscholen zitten die in geval van een ontploffing onnoemelijke schade kunnen aanrichten. Die explosieven zijn met name wat Warren Buffett ooit de financiële massawapens van destructie noemde, meer bepaald de derivaten. De crisis van 2007-2008 en de daaropvolgende Great Recession lijkt nog een verre herinnering, maar is dat allesbehalve. Een ezel stoot zich misschien geen 2x aan dezelfde steen, maar de banken zijn ongestraft blijven verder werken met die gevaarlijke afgeleide producten.
De jongste weken zijn er verschillende waarschuwingen geweest dat dit allemaal fout zal aflopen. Met zeer zware gevolgen. Vraag maar aan Bill Gross wat er zal gebeuren wanneer ons financieel systeem er aan moet geloven. Die Gross was recent niet weg te slaan uit de pers, want hij zei ongezouten zijn mening wat het betreft het misplaatst optimisme dat de overheden en de centrale banken aan de dag leggen wat de situatie betreft waarin de wereldeconomie (en bij uitbreiding ook het financieel systeem) zich bevinden.
Hier de letterlijke woorden die Gross gebruikte: : "I don't like bonds, I don't like most stocks; I don't like private equity. Real assets such as land, gold, and tangible plant and equipment at a discount are favored asset categories". Gross heeft het vooral gemunt op de negatieve rentevoeten, die door hem als de grote boosdoeners naar voren geschoven worden. Ze kunnen misschien de prijzen voor aandelen en obligaties kunstmatig opblazen, maar vernietigen zowel spaargeld als de business modellen van banken en verzekeraars. Dus vermijdt Gross aandelen en obligaties, maar geeft hij de voorkeur aan land, goud, zilver en andere tastbare zaken.