Het is in de huidige omstandigheden waarschijnlijk geen pretje om Haruhiko Kuroda te heten. De president van de Japanse centrale bank zit namelijk opgezadeld met een situatie waar hij geen antwoord op kan vinden. Voor zover er al een antwoord op die situatie mogelijk is. Zijn land verkeert namelijk al jarenlang in een penibele economische situatie en wondermiddelen om uit dat economisch moeras te raken bestaan helaas niet. Alles wijst er op dat de Japanse centrale bank haar wapenarsenaal volledig heeft uitgeput.
Wat staat er nu te gebeuren? Is de situatie op de verkeerde manier aangepakt? Haruhiko Kuroda trapt in ieder geval wild om zich heen om de schuld van zich af te wentelen: negatieve rentevoeten zijn positief voor de financiële markten, niet negatief. Daarmee probeert hij de kritiek te weerleggen dat de invoering van een negatieve rente de toestand slechter in plaats van beter heeft gemaakt. Op een lezing voor de Columbia University in New York verklaarde de Japanse centrale bankier dat zijn politiek niet verantwoordelijk is voor de stijging van de koers van de yen op de valutamarkten of van de daling van de beurskoersen.
Volgens Kuroda zou de situatie niet meer te overzien zijn geweest wanneer de Bank of Japan niet eerst haar eigen vorm van quantative easing had ingevoerd, dit in combinatie met negatieve rentevoeten. De invoering van beide maatregelen was namelijk onvermijdelijk geworden na het falen van Abenomics, de economische politiek gevoerd door de huidige premier Shinzo Abe. Er was simpelweg geen ander wapen meer ter beschikking om de Japanse economie een kick-start te geven. Of met andere woorden: Kuroda wast de handen in onschuld.
Hij ontkent bovendien met klem dat de negatieve rentevoeten bedoeld waren om de valutamarkten te sturen, om een alternatieve vorm van belasting op de banken te heffen of om het gebruik van cash geld te belasten. Feit is echter dat de koers van de yen sinds het invoeren van de negatieve rentevoeten met 11% is gedaald en dat de koersen op de beurs van Tokio sindsdien met 5% zijn gedaald. De financiële markten hebben inmiddels wel degelijk in de gaten gekregen dat de Bank of Japan ten einde raad is en het zelf ook niet meer weet. Een lot dat binnenkort ook de andere centrale banken beschoren zal zijn.