De afgelopen maanden is het wat stiller geworden rond het zeepbellenverhaal. Het deuntje over de zogenaamde ‘bubbles’ klonk inderdaad ook wat afgezaagd. De analisten struikelden over elkaars voeten om overal zeepbellen te signaleren, met de bijbehorende waarschuwing dat die ‘bubbles’ op het punt stonden om te imploderen. Maar de knallen van die implosies hebben onze toren tot dusver nog niet bereikt, om de simpele reden dat ze niet zijn gebeurd. En dus houdt iedereen zich maar gedeisd, in afwachting van wat er gaat komen.
De belangrijkste zeepbel werd gesignaleerd op de obligatiemarkten, waar de koersen al meer dan 30 jaar zijn gestegen. Stijgende obligatiekoersen gaan hand in hand met dalende rentevoeten. De algemene consensus was dat zo niet langer verder kon. De obligatierendementen waren zo ver gedaald dat de bodem in zicht was. Die bodem werd rond het nulniveau gelegd. Want van negatieve rentevoeten had tot dusver nog niemand gehoord. Maar inmiddels weten we wel beter.
De centrale banken hebben het ondenkbare gedaan en zijn zonder blikken of blozen op die negatieve rentevoeten overgestapt. In Europa en in Japan zijn ze al realiteit en algemeen wordt verwacht dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn alvorens de Verenigde Staten volgen. Gevolg is dat de obligatiekoersen nog verder zijn gestegen. Dat verklaart meteen waarom de geruchten over zeepbellen en de mogelijke implosies daarvan zijn verstomd.
Maar het fenomeen van de ‘bubbles’ is daarmee niet verdwenen. Bovendien is er een andere factor in het spel en die voorspelt op zijn beurt niet veel goeds. De beleggers zijn verslaafd geraakt aan zeepbellen, zoals de hond van Pavlov reageren ze op het geluid van de bel die door de volgende zeepbel wordt geluid. Het gevolg zal zijn dat het surrealisme de nieuwe norm wordt op de financiële markten. Maar alles heeft zijn grenzen en ook onder dat surrealisme zal ooit een punt gezet worden. In de huidige omstandigheden is meer dan ooit voorzichtigheid de moeder van de porceleinwinkel. Vergeet in geen geval wat goud op zak te steken.