Waar ligt de bodem voor de (negatieve) rentevoeten? Een antwoord op die vraag is in het belang van de ganse wereld, want met de rentevoeten gaat het inmiddels van kwaad naar erger. Bovendien blijkt het effect van rentetarieven onder nul voorlopig nihil te zijn, met name in Japan valt van een economische opleving nog altijd niets te merken. Bovendien zit het land van de rijzende zon opgezadeld met het vervelende probleem dat de koers van de yen maar blijft stijgen. Zowel de Japanse centrale regering van het land als de regering van Shinzo Abe beginnen stilaan in te zien dat het zo niet verder kan.
Maar goede raad is in dit geval duur, want stilaan raken de wapenarsenalen van de Japanse overheid uitgeput. De rente in Japan blijft maar dalen, de rendementen op zowel de 20- als de 30-jarige staatsobligaties bereikten deze week nieuwe dieptepunten. Uiteindelijk is hier een situatie aan het ontstaan die te gek is om los te lopen. Want de daling van de obligatiekoersen heeft op de eerste plaats te maken van de vlucht van de beleggers richting veiligheid. Ze zoeken die veiligheid met andere woorden in een land dat zucht en kreunt onder een enorme schuldenberg.
Genji Tsukatani, in Tokio fondsbeheerder bij JPMorgan Asset Management Inc, stelt vast dat er wel degelijk iets moet gebeuren. De stijging van de koers van de yen is een gegeven waar de Bank of Japan niet langer naast kan kijken, de concurrentiepositie van de Japanse bedrijven wordt er door ondermijnd. De vraag is alleen welk konijn de Japanse centrale bank nog uit haar hoed kan toveren, want die hoed zit vol gaten. Het Japans voorbeeld is er eentje dat door de rest van de wereld op de voet wordt gevolgd.
Want het wordt steeds duidelijker dat ook een groot deel van de geïndustrialiseerde wereld op een Japans scenario afstevent. Een situatie zoals die in Japan, waar een overheidsobligatie met een looptijd van 30 jaar, maar 0,355% opbrengt, is op langere termijn uiteraard niet houdbaar. Vanaf een looptijd van 13 jaar zijn de rendementen op staatsobligaties negatief, waarmee de wereld op zijn kop wordt gezet. De rest van de wereld mag de borst alvast natmaken, want iets dergelijks staat hier ook te gebeuren.