De afgelopen jaren bereikte de macht van de centrale banken een absoluut hoogtepunt. Zij en niemand anders boden een oplossing voor de problemen die zich wereldwijd als gevolg van de subprimecrisis aandienden. Vooral dankzij het krachtdadig optreden van de Amerikaanse FED slaagden de centrale banken er uiteindelijk toch in om de privé-banken overeind te houden. Die dreigden namelijk onder het gewicht van de probleemkredieten te bezwijken. Wat uiteindelijk toch niet gebeurde, hoewel het niet zo veel scheelde.
In een volgende fase namen de centrale banken de wereldeconomie onder handen. Gepoogd werd om die via een gamma ingrijpende maatregelen weer op het juiste spoor zetten. De ingrediënten van het toegepaste recept zijn bekend: quantative easing, nulrente, negatieve rentevoeten en als laatste redmiddel misschien helikoptergeld. Deze ingreep lijkt minder geslaagd te zijn, want ondanks alle geleverde inspanningen slaagt men er maar niet in om de wereldeconomie weer op een pre-recessie niveau te stillen.
De vraag is bovendien of dat nog wel ooit zal lukken. JP Morgan Chase kan alleen maar vaststellen dat de centrale banken machteloos staan vanwege het simpele feit dat hun wapenarsenaal uitgeput raakt. De negatieve rentevoeten waren al een heel vergaande maatregel, het uitdelen van gratis geld (bij wijze van spreken met behulp van een helikopter) zou nog een stapje verder gaan. Maar geen van de al toegepaste maatregelen lijkt afdoende effect gesorteerd te hebben. We gaan er van uit dat ook het helikoptergeld uiteindelijk slechts een doekje voor het bloeden zal blijken te zijn.
Jan Loews van JP Morgan Chase is eveneens die mening toegedaan, als hoofd assetallocatie bij deze Amerikaanse grootbank adviseert hij dan ook om de posities in Amerikaanse aandelen af te bouwen. De huidige stand van de beurskoersen wordt alleen ondersteund door de premisse dat de FED de economie weer aan de praat zal krijgen, een premisse die dus duidelijk vals is. Maar ook de andere centrale banken staan volgens Loews met de mond vol tanden. Inpakken en wegwezen, zo luidt dus zijn boodschap. En als het even kan, meer veiligheid in de portefeuille opnemen. Goud, zilver en platina komen dan onder andere in aanmerking.