In het leven van iedereen spelen de centrale banken een belangrijke rol, ook al zijn we ons daar niet altijd even goed van bewust. Het zijn en blijven de centrale bankiers die de monetaire politiek bepalen. Wat betekent dat zij uitmaken hoeveel rente we moeten betalen op opgenomen kredieten en hoeveel rente we mogen ontvangen op ons spaargeld. En op dat laatste punt wringt precies het schoentje.
Want met de rug tegen de muur geduwd zijn de centrale banken overgegaan tot een politiek van negatieve rentevoeten en dat is iets waar we nog altijd niet helemaal aan zijn gewend. Bovendien is het allesbehalve zeker dat een dergelijke strategie de gewenste vruchten zal afwerpen, in casu een hogere economische groei en een aanvaardbaar inflatieniveau. Over de gevolgen van negatieve rentevoeten is daarenboven het laatste woord nog niet gevallen.
Zijn de centrale banken de atoomwapens die ons financieel systeem zullen vernietigen? De centrale banken zijn zo geobsedeerd door deflatie dat ze alle voorzichtigheid hebben laten varen. Het deflatiegevaar is momenteel wel degelijk aanwezig, laat daar geen misverstanden over bestaan. Maar de huidige politiek van de centrale banken voert ons een heel andere richting uit, namelijk die van hyperinflatie.
Door alle voorzichtigheid te hebben laten varen – over negatieve rentevoeten kunnen we in geen andere termen spreken – wordt het aangaan van schulden aangemoedigd in plaats van ontmoedigd. Dat gebeurt op een tijdstip dat er al een gigantische schuldenberg is opgebouwd. De centrale banken hebben hun bazooka’s ingewisseld voor nog zwaardere wapens, meer bepaald tot zware artillerie met kernkoppen. Wie met het zwaard omgaat zal door het zwaard vergaan, maar wie met atoomwapens omgaat dreigt regelrecht de lucht in te worden geblazen. Onze centrale bankiers zijn dus inderdaad een gevaarlijk spelletje aan het spelen, spelletje dat alleen maar met hyperinflatie kan eindigen.