Weinig beleggers beseffen ten volle wat zich op de obligatiemarkten aan het afspelen is. De centrale banken hebben met de rug tegen de muur volop gekozen voor een politiek van negatieve rentevoeten en dat is een keuze die niet zonder gevolgen is gebleven voor het financieel systeem. Steeds grotere gedeelten van de obligatiemarkten worden met negatieve rentevoeten geconfronteerd. Obligaties doen de beleggers met andere woorden miljarden verliezen, zowel in euro’s als in yen. En daar worden die beleggers bepaald niet vrolijker van.
Verschillende analisten vrezen dat het keerpunt stilaan wordt bereikt. Het verzet tegen de politiek van de centrale banken weerklinkt geleidelijk aan steeds sterker, zelfs de politici zijn niet meer akkoord met wat de centrale bankiers er van bakken. Zowel spaarders als kleine bedrijven voelen de pijn van de negatieve rentevoeten steeds scherper. Dat geldt op de eerste plaats voor Japan en voor Europa, waar het gros van de negatieve rentevoeten geconcentreerd zitten. Volgens een recente berekening van Fitch Ratings gaat het nu al om een totaal bedrag van 10.400 miljard dollar.
In Europa wordt vooral nog in stilte gemord, maar in Japan hebben een aantal politieke partijen mee hun schouders onder het verzet tegen de negatieve rentevoeten gezet. Shiori Yamao, de architect van de nieuwe Democratische Partij, leidt het met de volgende verkiezingscyclus op komst het verzet tegen de negatieve rentevoeten. Hij heeft zich al meermaals in het publiek gekant tegen de monetaire politiek zoals die nu door de Bank of Japan wordt gevoerd. Zijn volgelingen bestaan hoofdzakelijk uit spaarders en gepensioneerden.
Want beide categorieën voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Ze hebben jarenlang geld opzij gezet voor een zorgeloze oude dag en zien die nu bedreigd doordat hun geld niets meer opbrengt. Die negatieve rentevoeten blijken een tikkende tijdbom te zijn, die in de komende weken en maanden steeds meer verzet zal oproepen. Want ook in Europa is men de praatjes van de Europese Centrale Bank meer dan beu. De ECB heeft betere tijden in het vooruitzicht gesteld, maar daar valt voorlopig niet veel van te merken.