We moeten eerlijk toegeven dat we nog altijd niet gewend zijn aan de idee van negatieve rentevoeten. Eigenlijk wordt de wereld op zijn kop gezet door de rente onder nul te duwen, want ons financieel systeem is in zijn geheel gebaseerd op positieve rentevoeten. Wanneer de centrale banken blijven volharden in de boze (en dus negatieve rentevoeten blijven hanteren) kunnen we nog vreemde dingen meemaken. Het zijn misschien wel spannende tijden, maar anderzijds moeten de beleggers heel wat bibbergeld betalen.
Want de vraag is welke bestemming hun geld in deze onzekere tijden moet krijgen. De obligatiemarkten zijn een gevaarlijke plaats geworden, daar is iedereen het over eens. Ook rond de beurzen heerst een ongemakkelijke sfeer. Aandelen zijn op de huidige koersniveaus zeker niet goedkoop meer en de kans bestaat dat we eerder vroeg of laat een zware correctie opgedrongen zullen krijgen. Want de economische fundamentals zijn allesbehalve stevig. Vastgoed lijkt een alternatief, maar ook hier zou er op een aantal markten sprake zijn van een overwaardering.
Zo zou de Belgische vastgoedmarkt momenteel ongeveer een kwart overgewaardeerd zijn. Wat andere landen betreft moet de situatie geval voor geval bekeken worden. De klassieke beleggingsformules werken dus niet meer zoals het zou moeten zijn en dus moet er naar alternatieven uitgekeken worden. En dan denken we op de eerste plaats aan goud, zilver, platina, kortom de edelmetalen. Negatieve rentevoeten kunnen de vraag naar goud fors doen stijgen.
Het is niet de eerste de beste die dit zegt, want de uitspraak is afkomstig van de World Gold Council. De WGC gelooft dat de negatieve rentevoeten niet alleen de particuliere beleggers maar ook de centrale banken opnieuw richting goud kunnen loodsen. Met als gevolg dat de goudprijs door het dak kan vliegen. In geval van negatieve reële rentevoeten (nominale rentevoeten minus de inflatie) kan de goudprijs zelfs 2x zo sterk stijgen als het gemiddelde op lange termijn. De WGC adviseert institutionele beleggers dan ook om volop in goud te beleggen, kwestie van de waarde van de hun toevertrouwde portefeuilles veilig te stellen.