De discussie over de negatieve rentevoeten is in volle hevigheid losgebarsten. Om een lang verhaal kort te maken: niemand kan op dit moment precies voorspellen wat de gevolgen zullen zijn van dit monetair experiment. Maar dat het grote gevolgen kan hebben, staat als een paal boven water. Een sector die zich grondig zal moeten herbezinnen, is in ieder geval de banksector. Maar er kunnen nog andere systeemrisico’s opduiken waarvan we nu nog niet het flauwste besef hebben.
Negatieve rentevoeten kunnen op de eerste plaats de poten onder de stoelen van de banken doorzagen. Deze waarschuwing is niet afkomstig van de eerste de beste, want niemand minder dan Francis Lenoir van Morgan Stanley heeft aan de alarmbel getrokken. Hij rekent er op dat de winsten van de banken met 5 tot 10% uitgehold kunnen worden, dit op een moment dat de sector het al niet onder de markt heeft.
Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft onlangs te kennen gegeven in maart meer stimuleringsmaatregelen bekend te zullen maken en dat zou onder andere kunnen betekenen dat de rente nog verder onder nul wordt geduwd. Lenoir vreest echter dat de negatieve rentevoeten precies het omgekeerde zouden kunnen veroorzaken dan wat de centrale bank wil bereiken. De economische groei zou nog verder afgeremd kunnen worden.
Volgens Lenoir zijn de negatieve rentevoeten zonder meer een gevaarlijk experiment dat kost wat kost ontraden moet worden. De banken hebben op de beurs al een moeilijke start beleefd in 2016, hetgeen aantoont dat er nog heel wat onderliggende risico’s in de sector aanwezig zijn. Het laatste wat Europa zich momenteel kan veroorloven, is een nieuwe bankencrisis. De middelen om die te bestrijden zijn momenteel niet meer voorradig, zodat de overheden beroep zullen moeten doen op het geld van de spaarders. Waarmee de bailins een feit zouden worden.