In 1886 opende ene Richard Sears een winkel in de Amerikaanse staat Minnesota. Daarmee werd de basis gelegd voor Sears, dat zonder enige vorm van overdrijving de Amazon van de 19de eeuw mocht worden genoemd. Ondanks het gebrekkig transportsysteem maakte Sears zich sterk eender welk product bij de klant thuis aan de deur af te leveren. Op zijn piek was Sears eigenaar van Dean Witter Reynolds (nu Morgan Stanley), Coldwell Banker (real estate brokerage), Allstate Insurance (verzekeraar nu met een waarde van 33 miljard dollar) en Discover (betaalkaarten nu met een waarde van 22 miljard dollar).
Vervolgens kwam Wal-Mart de pret verstoren, een concurrent die de nadruk legde op een efficiënte logistiek en kostenbesparingen. Zodoende werd Sears in het defensief gedrongen. Daar kwam Amazon nog eens bovenop, met als gevolg dat Sears nu moet vechten voor het voortbestaan. Daarbij valt op dat allemaal steeds sneller evolueert. Het feit dat de beurskoers van Sears 95% van zijn waarde heeft verloren, spreekt waarschijnlijk boekdelen.
Ingrijpen was noodzakelijk: dit jaar werden al meer dan 300 winkels gesloten. Sears is echter maar het topje van de ijsberg. Verschillende grote distributiebedrijven hebben inmiddels al honderdduizenden jobs geschrapt. Credit Suisse verwacht dat er in de komende maanden nog meer dan 5000 warenhuizen de deuren zullen sluiten, met nogmaals tienduizenden banen die op de helling zullen komen te staan. Amazon kan dit banenverlies niet opvangen en dus dreigt er een ramp zonder weerga. Daartoe is het belangrijk om te weten dat één op de tien Amerikanen in de retail werkt.
De verloren jobs zullen niet terugkomen en dat dreigt er banenverlies op grote schaal. Vergelijk het met de bouw van de spoorwegen: de aanleg van de spoorlijnen vergde veel mankracht, maar het onderhoud van de infrastructuur vergde heel wat minder onderhoud. E-commerce is momenteel goed voor bijna 10% van de totale verkopen en dat percentage zal alleen maar toenemen. En dus dreigt een ganse industrie die goed is voor miljoenen jobs grotendeels te verdwijnen, met een enorm verlies aan koopkracht als gevolg. Dit kan alleen leiden tot een enorme recessie, met een grote financiële crisis tot gevolg. Een gewaarschuwd man is er ook in dit geval twee waard. Koop in ieder geval nog wat goud voor het te laat is.
Missie EGS
Infoavond Goud & Zilver
Adviesgesprek Goud & Zilver