In de lente van 2016 werden we voortdurend om het hoofd geslagen met waarschuwingen dat een eventuele Brexit tot een catastrofe op de financiële markten aanleiding zou geven. Wanneer de Britten per referendum zouden kiezen om de Europese Unie de rug toe te keren, zou dit aanleiding tot een bloedbad zonder weerga. Meteen werd de vergelijking gemaakt met de periode na het omvallen van Lehman Brothers. Vooral de centrale banken schreeuwden moord en brand om de Britten toch maar binnen Europa te houden.
Inmiddels ligt die bewuste 23ste juni, de dag waarop het referendum over de EU plaatsvond, weer een tijdje achter ons. En in tegenstelling wat ons voortdurend voor ogen werd gehouden, is van een Lehman-moment op geen enkel moment sprake geweest. Hooguit was er sprake van een lichte schok, die echter wel onverwachte consequenties had voor een aantal deelsegmenten van de financiële markten. In eerste instantie was het echter allemaal niet zo erg als de pessimisten hadden gevreesd. En uiteraard klopten de centrale bankiers zich weer op de eigen borst.
Hebben de centrale banken werkelijk de wereld gered? Dat valt nog te bezien, want rond de Brexit is het laatste woord nog niet gevallen. Tyler Durden van Zero Hedge wijst er op dat de centrale banken weliswaar de ergste schok hebben kunnen ontvangen door nog meer geld in het financieel systeem te pompen. Dat heeft een tijdelijke oplossing aangereikt, maar het valt nog af te wachten wat de gevolgen van de Brexit op langere termijn zullen worden. Mogelijk duikt de zo gevreesde catastrofe met enige vertraging alsnog op.
Op basis van de charts is de Brexit alleszins nu nog een non-event, want de Federal Reserve, de Bank of England en de ECB hebben ales op alles gezet om de bulls nieuwe zuurstof te geven. Maar dat neemt niet weg dat de onderliggende problemen allesbehalve opgelost zijn. De bedrijfsresultaten zijn zwak, de economische groei slabakt, de Chinese economie staat op instorten, Griekenland is nog altijd niet gered, de Europese banken bevinden zich nog steeds in de gevarenzone en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het is dus alleszins nog veel te vroeg om te stellen dat de centrale banken de wereld hebben gered.