De valutamarkten zijn in de afgelopen maanden niet bepaald de meest veilige plaatsen in de wereld gebleken, integendeel zelfs. Forse koersbewegingen waren op de forexmarkten namelijk eerder uitzondering dan regel. Om die fluctuaties in de koersen van veel valuta’s te vermijden, zochten veel beleggers hun toevlucht bij de edelmetalen. Vooral goud is en blijft de beste bescherming in moeilijke tijden, zeker nu de tijd tegen de dollar blijft tikken. En alles wijst er op dat de goudprijs in de komende weken en maanden zal kunnen blijven stijgen.
De gewone media maken er nauwelijks gewag van, maar de situatie is in feite veel erger dan we zelfs in onze stoutste dromen durven voor te stellen. Het verhaal van de dollar spreekt in dat verband boekdelen. De klok tikt inderdaad ongenadig tegen de greenback. De Amerikaanse munt is nu al 45 jaar een munt waarvan de waarde louter en alleen op vertrouwen is gebaseerd. De bekende columnist en belegger Jim Grant is van mening dat dit niet zo kan blijven duren. Zoals de andere centrale banken heeft ook de FED de afgelopen jaren ongemeen grote risico’s genomen in haar monetaire politiek.
Maar de man in de straat heeft inmiddels begrepen dat de presidenten van de centrale banken niet meer dan schertsfiguren zijn. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat Janet Yellen, Mario Draghi en Harihuko Kuroda stuk voor stuk keizers zonder kleren zijn. Hun belangrijkste specialiteit is het afleggen van ronkende verklaringen waarin telkens opnieuw benadrukt wordt dat alles onder controle is en dat we ons niet in het minst zorgen moet maken. Hoe meer we dit soort verklaringen horen, hoe minder we er van geloven.
Naarmate steeds meer mensen zullen beseffen dat de centrale banken de controle over het financieel systeem hebben verloren, zal de nervositeit toenemen. Op de financiële markten knipperen al rode lampjes, want de beurskoersen lijken volledig op hol te zijn geslagen. De beurskapitalisatie van de Wilshire 5000 Total Market Index overstijgt nu de waarde van het Amerikaans BBP met meer dan 20%. Op een moment dat de balans van de FED al meer dan 4500 miljard dollar bedraagt en maar blijft stijgen. Tegen die achtergrond kan het belang van de goudmarkt niet onderschat worden. De stijging van de goudprijs bewijst dat steeds meer beleggers een naderend gevoel van onheil hebben gekregen en in die omstandigheden hun toevlucht nemen tot de edelmetalen.