Ogenschijnlijk verloopt alles momenteel op wieltjes. De wereldeconomie is aan de beterhand en dat vertaalt zich in een opgewekte sfeer op de wereldbeurzen. Op het eerste gezicht is er dus geen vuiltje aan de lucht. Maar onderhuids broeit er van alles op de financiële markten. Klaas Knot van de Nederlandse centrale bank kwam onlangs met een waarschuwing die aan duidelijkheid niets te wensen overliet.
De centrale banken hebben door hun averechtse monetaire politiek de situatie kunstmatig opgefleurd. Alle tekortkomingen in de wereldeconomie werden bedekt door een eindeloos stroom gratis of toch bijna gratis geld dat door de centrale bankiers kwistig om hen heen wordt gestrooid. Maar Knot is zeker niet de enige die waarschuwt dat de situatie gevaarlijk is geworden.
Mohamed El-Erian, hoofdeconoom van Allianz en in een vorig leven aan de slag bij obligatiebelegger PIMCO, heeft een eigenzinnige visie op de huidige problematiek. De dollar kan volgens El-Erian het epicentrum van de volgende crisis worden. Op het Asian Financial Forum in Hong Kong waarschuwde hij dat vooral de economische voorsprong die de Verenigde Staten heeft genomen een crisishaard dreigt te worden, hoe vreemd dat dit ook moge klinken.
Een sneller groeiende economie zal automatisch gepaard gaan met hogere rentevoeten, waardoor de dollar ook in de komende maanden kan blijven stijgen. De ‘greenback’ kan op te korte termijn te sterk worden, met alle gevolgen van dien. El-Erian vreest voor het lot van de emerging markets. Die dreigen namelijk bankroet te gaan onder het gewicht van de sterke dollar. Vanuit de groeimarkten kan de crisis zich naar de rest van de wereld verspreiden.
Waar goud kopen
Hoe goud kopen
Wanneer goud kopen