Turkije gebruikt goud om lira en economie te stabiliseren

Aanmaken: 07/11/2018 - 10:07
Turkije gebruikt goud om lira en economie te stabiliseren

Turkije is een schoolvoorbeeld van een land waar alles is misgelopen wat maar kon mislopen. Het land zit gevangen in een inflatoire spiraal en daar is president Erdogan voor een stuk debet aan. Deze loopt namelijk hoog op met zichzelf en vindt dat hij en niemand anders het best is geplaatst om de monetaire politiek van het land te bepalen. Legendarisch is zijn uitspraak ‘Rates are the mother of all evil’. Of met andere woorden: Erdogan gelooft niet dat het rentewapen de inflatie er onder kan krijgen. 

 

En dus is hij tegenstander van een verhoging van de basisrentevoeten. Zo’n verhoging is nochtans nodig om de inflatie de pas af te snijden alvorens deze de kans krijgt om in galoptempo het economisch landschap overhoop te schoppen. De president geeft echter de voorkeur aan het stimuleren van de economie. Eerlijk is eerlijk: hij heeft de Turkse economie een stevige boost gegeven. Maar dan wel tenkoste van meer schulden, of wat had u gedacht? Bovendien zijn die schulden vaak in vreemde valuta’s (zoals de dollar) aangegaan. 


Maar helemaal van gisteren zijn de Turken ook weer niet. Turkije gebruikt zijn goudvoorraden om de koers van de lira en de economie te stabiliseren. Sinds 2011 heeft het land nog eens extra 400 ton goud gekocht en die voorraden aan edelmetalen komen nu goed van pas om de situatie te helpen stabiliseren. Al enkele jaren geleden kregen de commerciële banken de handen vrij om goud als onderpand voor deposito’s te gebruiken. Daarmee geeft Ankara het goud zijn taak uit lang vervlogen tijden terug. 

Goud is namelijk geld en zal altijd zo blijven. Jeff Christian, stichter van CPM Group, spreekt van het ei van Columbus. De Turken zijn zeer actief geweest op de goudmarkt en dat loont zich nu. Christian sluit niet uit dat meer landen in moeilijkheden op korte of middellange termijn het voorbeeld van Turkije zullen volgen. Wanneer het goud zijn rol van (veilig) geld geleidelijk aan terugwint, kan dit uiteindelijk alleen maar leiden tot een stijging van de goudprijs.


Nu goud kopen
Waar goud kopen?
Contact in u buurt

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.