Sterke vraag vanuit India kan goudprijs opnieuw in de lift duwen

Aanmaken: 12/05/2017 - 15:36
Sterke vraag vanuit India kan goudprijs opnieuw in de lift duwen

Cijfers en statistieken vertellen veel, maar zeker niet alles. En daar bestaat een heel gekend voorbeeld van. Het is perfect mogelijk om te verdrinken in een rivier die gemiddeld maar een halve meter diep is. Op de goudmarkt worden de Indiase verkopen op de voet gevolgd. De Indiërs staan bekend als echte goudkevers, in zoverre zelfs dat de regering van dat land al maatregelen heeft moeten nemen om de goudhonger af te koelen. Cijfergegevens en statistieken over de Indiase goudverkopen worden dan ook zorgvuldig geanalyseerd. 

 

India is na China de grootste consument van goud. Cijfergegevens over de Chinese goudverkopen zijn onvolledig en dus ook onbetrouwbaar. Daarom wordt India op dat vlak extra in de gaten gehouden. Een stijging van de vraag naar goud in dat land kan de goudprijs een extra duwtje in de rug geven. Eerder deze maand werden de cijfers over de verkopen voor de maand oktober bekendgemaakt. En die gaven niet meteen aanleiding tot groot enthousiasme.


In oktober is de Indiase import op jaarbasis met 16% gedaald tot nog iets minder dan 3 miljard dollar. Op het eerste gezicht dus een negatieve evolutie, maar hier moet toch een woordje uitleg aan gekoppeld worden. Op de eerste plaats is de goudprijs gestegen en dat doet heel wat kandidaat-kopers aarzelen. Ze stellen een aankoop liever uit in afwachting van lagere prijzen. Daarnaast spelen nog een aantal andere factoren een rol, zoals bijvoorbeeld de timing van de festivals. 

Die festivals zijn erg belangrijk voor de Indiase goudmarkt. Dit jaar vielen die festivals (zoals Diwali) iets vroeger en dat beïnvloedde het plaatje. Daarnaast is er ook een impact van de Good and Service Tax (“GST”), een speciale heffing op onder andere de goudverkopen. En het is precies die GST die grote invloed heeft gehad op de vraag. Veel kandidaat-kopers hebben hun aankopen van gouden staven, baren en juwelen vervroegd met het oog op de invoering van de nieuwe heffing. Maar wat niet verdwenen is, is de goudhonger van de Indiërs. Een weer sterkere vraag vanuit India kan goudprijs opnieuw in de lift duwen en het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens het zover is.


Kanaal Z - Munten
Waarom Goud kopen?
Verborgen geheimen

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.