Kan de Gold-to-Silver Ratio terug naar 15?

Aanmaken: 06/07/2016 - 09:08

Een belangrijk verschil tussen goud en zilver is dat laatstgenoemd edelmetaal zich duidelijk volatieler gedraagt. Dat is in de afgelopen 5 jaar meer dan duidelijk geworden. De goudprijs daalde van een piek op 1920 dollar naar 1100 dollar, terwijl de zilverprijs in dezelfde periode terugviel van 50 naar 15 dollar. De prijsval bij het zilver was met andere woorden veel heftiger dan die bij het goud. Maar dat betekent ook dat zilver in een bull market veel steviger kan uithalen dan goud. Conservatieve beleggers zullen meestal de voorkeur geven aan goud, maar wie risico niet schuwt kan veel meer verdienen met zilver.

Elke belegger moet voor zichzelf beslissen hoeveel percentage goud hij in de portefeuille opneemt en hoeveel zilver. Geoffrey Pike, een bekende naam in de Verenigde Staten, durft in de huidige omstandigheden kiezen voor ongeveer 20% goud, dit vanwege de iets grotere stabiliteit die dit edelmetaal aan de dag legt. Hijzelf voegt niet meer dan 5% zilver aan zijn portefeuille toe, maar dat is een louter persoonlijke keuze. Naar zijn mening is die 5% al voldoende om de volatiliteit van de portefeuille te doen toenemen. Maar wie over sterke zenuwen beschikt, krijgt van Pike toestemming om meer zilver in portefeuille te nemen. De Gold-to-Silver Ratio verdient nog een extra woordje uitleg, want deze ratio laat vermoeden dat zilver in een niet zo verre toekomst inderdaad het goud naar huis zal spelen.

Bij een goudprijs van 120 dollar per troy ounce en een zilverprijs van 15 dollar zal de Gold-to-Silver Ratio 80 bedragen, zo vertelt ons een eenvoudige rekenoefening. Die Gold-to-Silver Ratio is al een tijdje bovengemiddeld hoog, wat laat vermoeden dat het goud in een onafzienbare toekomst het zilver zal moeten voorgaan. Louter op basis van de Gold-to-Silver Ratio is zilver (veel) goedkoper dan goud. Want wat vertelt ons de geschiedenis? In 2011 bedroeg de Gold-to-Silver Ratio 35, waarbij dit niveau zelfs even naar beneden werd doorbroken. Maar die 35 ten opzichte van 1 is eigenlijk niet meer dan een momentopname die zeker niet richtinggevend is voor de lange termijn. Want gaan we terug naar het tijdperk vooraleer de centrale banken werden opgericht, dan stellen we vast dat de Gold-to-Silver Ratio maar 15 bedroeg.

Zelfs in moderne tijden werd dat niveau van 15 tijdelijk naar omlaag doorbroken. Hoe kan de Gold-to-Silver Ratio terug naar 15 gaan? Ofwel moet het zilver stijgen ofwel moet het goud dalen. Een combinatie van beiden is uiteraard ook mogelijk. Het is zelfs niet onmogelijk dat de zilvermarkt in goede doen is, terwijl de goudmarkt zwak gestemd is. Maar dergelijk scenario is onwaarschijnlijk, meestal bewegen goud en zilver in dezelfde richting. Bij een Gold-to-Silver Ratio van 15 kan de zilverprijs stijgen tot 130 dollar wanneer de goudprijs stijgt naar 2000 dollar. Maar bij eveneens een Gold-to-Silver Ratio van 15 en een prijs van 1200 dollar is er voor de zilverprijs toch ook al ruimte om te stijgen tot 80 dollar. Dit maar om aan te geven dat er voor het zilver nog heel wat potentieel is weggelegd.

Aan de huidige lage zilverprijs koop je dan best ook zoveel mogelijk fysiek zilver in en het beste in muntvorm omdat daar geen btw op zit. Zilveren munten in alle mogelijke vormen, maten en gewichten kan je kopen via Europese GoudStandaard.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.