Goudprijs kan fors stijgen wanneer inflatiedruk onhoudbaar wordt

Aanmaken: 02/07/2018 - 09:12
Goudprijs kan fors stijgen wanneer inflatiedruk onhoudbaar wordt

Op de markt voor edelmetalen heeft de goudprijs een adempauze ingelast. Die was nodig ook, want in de eerste weken van januari had het goud een hartverwarmende prestatie geleverd. De gerealiseerde winst moet nu geconsolideerd worden alvorens de opwaartse beweging een verlengstuk kan krijgen. Voorlopig is de kaap van 1350 dollar nog niet definitief doorbroken, maar zodra dat een feit is kan het allemaal erg snel gaan. 

 

Opvallend daarbij is dat vooral zilver een afwachtende houding aanneemt. De zilverprijs aarzelt om definitief korte metten te maken met het psychologisch belangrijke niveau van 17 dollar per troy ounce. Veel overtuigingskracht legt de zilvermarkt dus (nog) niet aan de dag. Goud heeft tot dusver het heft in handen genomen, maar we sluiten niet uit dat het witte metaal later dit jaar nog eens fors uithaalt.


En dat zou kunnen gebeuren wanneer de inflatie de neus aan het venster steekt. Meer inflatie zou uiteraard ook de goudmarkt kunnen doen ontploffen. Op haar maandelijkse meeting hield de U.S. Federal Reserve haar basisrente ongewijzigd, waarbij Fed Chair Janet Yellen geen reden ziet om de benchmark rente op de Fed funds in versneld tempo op te trekken. De inflatie vormt volgens Yellen geen probleem. Maar misschien zal haar opvolger Jerome Powell uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen. 

Want Yellen heeft letterlijk gezegd dat ze dit jaar meer inflatie verwacht, inflatie die zich zou stabiliseren rond de gewenste 2%. Maar mogelijk neemt Yellen haar wensen voor werkelijkheid, want het vervelende aan inflatie is dat die nooit doet wat er van wordt verwacht. In geval van galopperende inflatie zal Powell met een ernstig probleem opgezadeld worden. En in een dergelijk scenario kunnen de prijzen voor de edelmetalen maar één ding doen en dat is door het dak vliegen.

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.