En u dacht dat een nieuwe wereldwijde crisis niet mogelijk was?

Aanmaken: 09/21/2017 - 10:04
En u dacht dat een nieuwe wereldwijde crisis niet mogelijk was?

Wie de traditionele pers leest, zou de indruk krijgen dat er niets aan de hand is. De wereldeconomie is aan de beterhand en de toekomst ziet er zonnig en zorgeloos uit. Donald Trump laat niet na te wijzen op de gunstige toestand waarin de Amerikaanse economie zich bevindt, waarbij hij wel vergeet te vertellen dat zijn aandeel daarin zo goed als nihil is. Maar er is nog een veel belangrijkere factor waarover de Amerikaanse president in alle talen zwijgt. En dat is de schuldenberg waar de Verenigde Staten stilaan in verzuipen.

 

Alsof het probleem van de schulden nog niet groot genoeg is, zijn er ook nog eens de derivaten op die schulden. Het exacte bedrag aan uitstaande afgeleide producten is niet bekend, maar alles wijst er op dat het een cijfer is om van te duizelen. In verband met de combinatie van schulden en derivaten was er onlangs een waarschuwing van de Bank for International Settlements die aan duidelijkheid niets maar dan ook niets te wensen overliet.


Vanwege de derivaten zou het bedrag aan uitstaande schulden schromelijk onderschat worden. Volgens de centrale bank van de centrale banken is er sprake van een onderschatting met een bedrag met maar liefst 13.000 miljard dollar. De BIS wijst er op dat de derivaten de schuldensneeuwbal op een onbewaakt moment helemaal onderuit halen. Die derivaten brengen namelijk enorme verplichtingen in FX swaps met zich mee. 

De waarschuwing die de BIS laat horen liegt er dan ook niet om: een explosie van de schuldentijdbom zou een nieuwe liquiditeitscrisis veroorzaken, met een grote wereldwijde crisis tot gevolg. Die storm kan zo groot zijn dat aandelenbeurzen, obligatiemarkten en forexmarkten omver worden geblazen. Er is maar één activaklasse bestand tegen een storm van dergelijke omvang en dat zijn de edelmetalen. Verstandige lezers slaan dus zo snel mogelijk een flinke voorraad goud en zilver in.


Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.