Brexit is het Lehman moment voor de Europese banken

Aanmaken: 07/11/2016 - 16:23

De Britten waren gewaarschuwd dat een stem tegen Europa in het EU-referendum aanleiding zou geven tot een nieuwe versie van het Lehman moment. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog hoe het omvallen van deze Amerikaanse zakenbank de aanleiding was voor het uitbreken van de subprimecrisis. De oorzaak voor deze crisis lag uiteraard veel dieper, de facto was het een schuldencrisis. Maar om terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk zorgde de Brexit slechts heel even voor een schrikreactie.

Relatief snel keerde de rust terug op de financiële markten. Maar dat is alleen maar schone schijn, want onderhuids heeft de Brexit toch iets op gang gebracht dat heel slecht zou kunnen aflopen. De Europese banken ondergaan namelijk een real-life stress test tegen de achtergrond van de uitslag van het Brits referendum. Sinds die bewuste 23 juni hebben ze ongeveer 20% van hun beurswaarde verloren. Wanneer de situatie wordt bekeken vanaf de aankondiging van het referendum, dan loopt het verlies op tot het dubbele.

Wanneer er niet snel een oplossing voor het probleem van de zwalpende banken wordt gevonden, wordt Europa nog maar eens geconfronteerd met het too-big-to-fail probleem. Eigenlijk worden de overheden en de centrale banken nu opnieuw geconfronteerd met een probleem waar ze in 2008 geen oplossing voor vonden: het installeren van een bancair systeem dat tegen schokken bestand is. Het alsmaar voor zich uitschuiven van de problemen heeft er toe geleid dat de beurskapitalisatie van Deutsche Bank nog 17 miljard euro bedraagt, of evenveel als Snapchat.

Deutsche Bank realiseert echter wel 37 miljard euro aan omzet, Snapchat zegge en schrijven 59 miljoen dollar. Die cijfers zeggen genoeg, ze geven aan dat er wel degelijk iets fout is gelopen. Bovendien is het niet zo makkelijk om een oplossing voor het probleem van de banken te vinden. De Griekse banken zijn 3x herkapitaliseerd, zonder succes overigens. Piraeus Bank is momenteel minder dan 1,50 miljard euro waard, tegenover nog 4 miljard in december vorig jaar. De grootste Italiaanse bank UniCredit is op de beurs 12 miljard euro waard, maar heeft 51 miljard euro aan probleemkredieten uitstaan. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA is opnieuw in de problemen geraakt en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het ziet er naar uit dat Europa aan de vooravond van een nieuwe bankencrisis staat.

Je beschermen door fysiek goud en zilver te kopen doe je hier.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.