Brexit bewijst opnieuw dat het geen kwaad kan om wat goud achter de hand te houden

Aanmaken: 07/12/2016 - 09:41

Door de tijden heen is goud een goede bescherming van een beleggingsportefeuille gebleken. Een veel gehoord verwijt in het verleden luidde dat het gele metaal een belegging van twijfelachtig allooi was, dit vanwege het ontbreken van dividend of rendement. Het enige waar de belegger op kan tellen, is op een stijging van de prijs. Meer moet hij niet verwachten. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor zilver, platina en de andere edelmetalen. Wie zich op de goudmarkt begeeft, moet beseffen dat hij of zij op een andere manier moet redeneren dan in geval van de ‘gewone’ beleggingsinstrumenten.

Een belangrijke tegenstander van een belegging in goud was traditioneel Warren Buffett. Die speelde het ooit klaar om de goudmarkt een barbaars overblijfsel uit antieke tijden te noemen. De redenering van Buffett stoelde uiteraard op het argument dat een koper van goud niet op enige vorm van rendement moet rekenen. En laat nu precies rendement een belangrijke pijler zijn van de beleggingsstrategie van de ‘beste belegger in de wereld’ (zo wordt hij toch alleszins door gespecialiseerde vakpers beschouwd).

Maar inmiddels is Warren Buffett achterhaald door de feiten. De invoering van negatieve rentevoeten heeft er toe geleid dat vastrentende waarden niets meer opbrengen, iets waar Buffett tot dusver nog altijd geen commentaar heeft gegeven. Bovendien blijkt dat de wereld niet bepaald een veiligere plaats is geworden, integendeel zelfs. We worden geconfronteerd met evoluties die vroeger simpelweg ondenkbaar leken. De Brexit bewijst opnieuw dat het geen kwaad kan om wat goud achter de hand te houden in geval de situatie op de financiële markten woeliger wordt.

De grote recessie van 2008 bewees voor wie het nog niet wist dat goud wel degelijk bescherming kan bieden. In 2008 verloor de S&P 500 38% van zijn waarde, de MSCI World Index 38% en de MSCI Asia ex-Japan index. Daarmee werd dat jaar één van de slechtste uit de beursgeschiedenis. Maar wie in het begin van het jaar zijn toevlucht in goud had gezocht, kon de klappen zonder moeite opvangen. De goudprijs liet op jaarbasis een stijging met 6% optekenen. Wie Warren Buffett ontmoet, mag hem eens vragen wat hij daarover denkt.

Fysiek goud en zilver kopen kan je hier.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.