De Italiaanse banken stonden onlangs in de kijker, waarbij Rome nogmaals tussenbeide moest komen om twee kleinere banken een hand boven het hoofd te houden. Spanje heeft eveneens een bank moeten overeind houden en in een iets verder verleden was dat ook in Portugal het geval. Daarmee zal duidelijk worden dat de Europese bankensector allesbehalve een veilige plaats is. De kans is niet onbestaande dat er nog meer lijken uit de kast zullen vallen.
De afgelopen maanden bleef het op dat vlak relatief windstil in Duitsland, hoewel ook de Duitse banken nog niet weg zijn uit de gevarenzone. Deutsche Bank lijkt er bovenop te zijn, hoewel het nog altijd perfect mogelijk is dat de grootste Duitse bank op een bepaald moment weer eens aan de klaagmuur zal komen te staan. Want onderhuids lijkt er toch van alles loos te zijn in de Duitse banken, die met allerhande problemen geconfronteerd worden.
Probeert de politieke klasse de risico’s voor de Duitse banken te verbergen? Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, sluit niet uit dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn. De politiek heeft er alle belang bij om het probleem te verdoezelen, maar dat belet niet dat het vroeg of laat in alle hevigheid toch aan de oppervlakte kan komen. Wat zijn precies de problemen waar de Duitse banken mee worden geconfronteerd?
Op de eerste plaats zijn er de problemen in de scheepvaartsector, een belangrijke industrie in Duitsland. Om overeind te blijven, moest Hapag Lloyd bijvoorbeeld de krachten bundelen met een partner uit de Verenigde Arabische Emiraten. Een tweede heikel punt is dat er gewoon te veel banken zijn in Duitsland. Daarnaast spelen de gebrekkige digitalisering en de lage rentevoeten de Duitse banken parten. Onder andere HSH Nordbank is een bank die door de autoriteiten goed in de gaten moet worden gehouden, evenals de oudste Duitse bank BMPS. Een Duitse bankencrisis kan in een wip en een zucht Europa weer aan de rand van een grote crisis brengen.
Wanneer Goud kopen
Hoe Goud kopen
Waarom Goud kopen