Waarom heeft goud door de eeuwen heen zijn waarde behouden, terwijl de waarde van alle valuta’s in de loop van de jaren is gedaald? De reden ligt voor de hand: goud is geld en zelfs het enige echte geld. Dat wist 2.000 jaar geleden de Griekse filosoof Aristoteles al. Hij omschreef elke vorm van gezond geld als volgt: het moet duurzaam zijn, draagbaar, verdeelbaar en bovendien een intrinsieke waarde hebben.
Goud voldoet aan al deze voorwaarden en dat is waarom het op lange termijn zijn waarde behoudt. Stephen McBride van Hard Asset Alliance blijft er op hameren dat valuta’s als de dollar eigenlijk niet als geld mogen worden beschouwd vanwege de simpele reden dat ze geen intrinsieke waarde hebben. Daarmee stelt McBride zich op het standpunt van Aristoteles. Goud heeft een echte waarde bij een handelstransactie terwijl de dollar (en bij uitbreiding alle andere valuta’s) niet meer is dan een belofte tot betaling.
BlackRock voegde daar nog iets aan toe door te wijzen op de negatieve correlatie tussen goud enerzijds en aandelen en obligaties anderzijds. In het afgelopen decennium is de positieve correlatie tussen aandelen en obligaties alsmaar toegenomen tot inmiddels ongeveer het dubbele van het gemiddelde op lange termijn. Daarom biedt een portefeuille gespreid over beide activaklassen niet langer bescherming tegen onverwachte marktomstandigheden. Hetzelfde geldt voor valuta’s, want die zullen in een storm op de financiële markten eveneens onderuit gaan. Goud biedt dan een oplossing, want de correlatie tussen de S&P 500 en goud staat op een dieptepunt voor de afgelopen 30 jaar. Hetzelfde geldt voor goud en obligaties.
Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen