Inmiddels twijfelt geen mens er nog aan dat de Amerikaanse centrale bank haar plannen zal doorzetten en in de loop van dit jaar haar basisrente in totaal 3x zal verhogen. Dat zou betekenen dat de basisrente in de Verenigde Staten op het einde van dit jaar (en we hebben het dan over de rente op de Federal Funds) in een vork van 1,25 tot 1,50% zou uitkomen. In de rentecyclus liggen de VS duidelijk voor op de rest van de wereld, want voorlopig heeft alleen de FED haar basisrente al opgetrokken.
Voorlopig hebben de financiële markten de Amerikaanse renteverhogingen goed verteerd, van de gevreesde rampzalige gevolgen van de ingrepen is tot dusver niets in huis gekomen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de doorgevoerde verhogingen telkens getelefoneerd waren. De financiële markten hadden dus alle tijd van de wereld om er zich op voor te bereiden.
In die betekenis mag Janet Yellen een verstandige vrouw worden genoemd, want ze heeft haar plannen altijd open en bloot op tafel gelegd. Met Mario Draghi, de gouverneur van de Europese Centrale Bank, dreigt het echter een ander paar mouwen te worden. Hij zou wel eens gedwongen kunnen worden om op zijn beurt tegen heug en meug de basisrente te verhogen, dit wegens het feit dat Europa simpelweg voor voldongen feiten wordt gesteld.
De ECB zou wegens het inflatiegevaar namelijk gedwongen kunnen worden om haar basisrente halsoverkop te verhogen, mogelijk zelfs alvorens het QE programma is afgerond. Op een dergelijk scenario heeft waarschijnlijk niemand gerekend, eentje bovendien met mogelijk verstrekkende gevolgen. De koers van de euro kan door het plafond vliegen, waardoor de dollar keihard onderuit kan gaan. Wat er daarna zal gebeuren, moet nog afgewacht worden. Maar veel goeds zal het niet zijn. De kans is groot dat de ECB momenteel bezig is om persoonlijk de kiem voor de volgende crisis te leggen, maar dat zelf niet beseft.
Volledige reeks lunar haan
Oude gouden en zilveren munten
Waarom goud kopen