De verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft de financiële markten duidelijk op het verkeerde been gezet. Jan en alleman – en niet op de laatste plaats zijzelf – hadden er op gerekend dat Hillary Clinton met de vingers in de neus de volgende Amerikaanse president zou worden. Dat is dus niet het geval, uit haar verschijning in de media blijkt dat Clinton haar nederlaag nog altijd niet heeft verteerd
Ook op de financiële markten is de opwinding nog altijd niet geluwd, hoewel een paar mogelijke gevolgen stilaan duidelijk beginnen te worden. Obligaties kunnen de beleggers met een enorme kater opzadelen, zo blijkt. Want Trump is van plan om voluit de kaart van de infrastructuurwerken te trekken en deze strategie kan verstrekkende gevolgen hebben. Er zou een bedrag van 1000 miljard dollar vrijgemaakt om de Amerikaanse infrastructuur te verbeteren.
Zo zal Trump echter rechtstreeks de inflatie beïnvloeden, waar dat onder Barack Obama onrechtstreeks gebeurde via de Amerikaanse centrale banken. Meer inflatie betekent op termijn hogere rentevoeten, waarbij sommige analisten al rekenen op 3 tot 4 rentestijgingen per jaar in de komende jaren. De rente zou opgetrokken worden tot ze een niveau heeft bereikt dat ‘genormaliseerd’ mag genoemd worden.
Die stijgende rente zal echter de obligatiemarkten de strot dichtwringen. In de twee dagen na de verkiezing van Donald Trump tot president heeft de hogere rente een verlies van 1000 miljard dollar op de obligatiemarkten veroorzaakt. Ric Edelman, executive chairman bij Edelman Financial Services, houdt rekening met dramatische verliezen wanneer deze trend zich in de komende jaren doorzet. Hij sluit niet uit dat beleggers in obligaties uiteindelijk 40% van hun investering kunnen verliezen. Obligaties kan u dus beter mijden als de pest.