We leven in een periode waarin deflatie het grootste economisch gevaar vormt. Het deflatiegevaar weerspiegelt zich onder andere in de negatieve rentevoeten, waar iedereen tegenwoordig de mond vol van heeft. Maar de deflatoire spanningen kunnen slechts een tijdelijk fenomeen zijn, in de verte loert een veel groter gevaar. Want op een onbewaakt ogenblik kan de inflatie plots als een duiveltje uit de doos opduiken. En het zou ons zeker niet verbazen dat dit zelfs in de vorm van hyperinflatie zou zijn.
De inflatie hangt trouwens al in de lucht en de goudmarkt heeft dat in de gaten gekregen. De centrale banken zijn uiteraard niet vrij te pleiten van het verhogen van de inflatoire spanningen, ze hebben sinds 2007 meer dan 14.000 miljard dollar in het financieel systeem gepompt. Dat geld is echter bij de banken blijven hangen en is niet meer doorgesijpeld naar de reëele economie. Maar dat betekent niet dat het inflatiegevaar onbestaande is, wel integendeel.
Om het probleem in het juiste perspectief te bekijken: die 14.000 miljard dollar stemt overeen met ongeveer 17% van het wereldwijde BBP. Een geldcreatie van dergelijke omvang is ongehoord in de moderne geschiedenis. Voorlopig is er nog geen sprake van inflatie in de officiële cijfers die door de overheden gepubliceerd worden, maar daar zal verandering in komen. Eerder is er momenteel sprake van sluipende inflatie, prijsstijgingen die u en ik niet meteen in de gaten hebben. Maar die er toch wel degelijk zijn.
De bedrijven beseffen maar al te goed dat het weinig zin heeft om de prijzen vanaf de huidige niveaus te verhogen, want dan worden ze met dalende verkopen geconfronteerd. Ze passen echter truucjes toe door bijvoorbeeld minder in een verpakking te doen, zodat de consument uiteindelijk toch meer zal betalen voor het door hem gekozen product. Naar verluidt zouden een aantal koffiebedrijven de kwaliteit van hun mix al aangepast hebben om goedkoper te kunnen leveren. En dit is maar één voorbeeld uit de velen. Op een bepaald moment zal de dam barsten en dan kan inflatie een spectaculaire doorbraak realiseren. De goudmarkt is zich duidelijk al aan het voorbereid op een dergelijk scenario.