Op de obligatiemarkten lijkt de pret maar niet op te kunnen. De daling van de rentevoeten heeft de obligatiekoersen door het dak gejaagd, waardoor de rendementen fors zijn gedaald. Die trend zet zich nog altijd verder en zal zich waarschijnlijk niet snel keren. Want de centrale banken houden nog altijd de vinger aan de trekker en ze zullen niet aarzelen om te schieten wanneer dat nodig zou zijn. De kans is dus groot dat de rente nog geruime tijd laag zal blijven en dat betekent dat de obligatiekoersen nog verder kunnen stijgen.
Een factor die hierbij in rekening moet gebracht worden, is het optreden van de Europese Centrale Bank. Die start in juni met een programma voor de inkoop van bedrijfsobligaties, waardoor de koersen van deze obligaties er nog een extra spurtje kunnen uitpersen. De analisten zijn van mening dat de ECB de obligatiemarkten in de komende maanden en zelfs jaren zal blijven ondersteunen. Een andere belangrijke factor was afgelopen week het gegeven dat de kansen op een Brexit nu lager ingeschat worden, waardoor obligaties in Britse ponden op hun beurt een extra duwtje in de rug kregen.
Maar de kruik gaat zo lang te water tot ze barst. Het zal duidelijk zijn dat de hausse op de obligatiemarkten een volledig kunstmatig karakter heeft. Zonder de alsmaar ruimere monetaire politiek van de centrale banken zouden de obligatiekoersen heel ergens anders staan. Bovendien nemen de kansen op een ongeval onderweg alsmaar toe naar die koersen blijven stijgen. De obligatiemarkten kunnen een herhaling van het bloedbad van 1994 beleven wanneer de gekheid te ver wordt doorgedreven. Dat is alleszins de mening van Torsten Sløk bij Deutsche Bank.
Deze analist haalde de herinnering op aan de gebeurtenissen in bovenvermeld jaar, toen de rendementen op de 30-jaarse Amerikaanse staatsobligaties tussen januari en september van dat jaar met 200 basispunten stegen. Getuige een verlies van meer dan 1000 miljard geleden door beleggers in obligaties mag zonder enige overdrijving van een bloedbad gesproken worden. De grote katalysator was toen de Amerikaanse centrale bank FED die haar basisrente sneller dan verwacht verhoogde. Iets wat nu opnieuw zou kunnen gebeuren, inderdaad.