De centrale banken hebben als inflatiedoelwit nog steeds 2%, zowel in de Verenigde Staten als in Europa wordt die 2% als het ideale inflatieniveau beschouwd. Meer algemeen proberen ze kost wat kost te voorkomen dat we vastraken in een deflatoire spiraal, een situatie die wordt gekenmerkt door dalende prijzen. Op zich valt van dalende prijzen natuurlijk weinig slechts te zeggen, goedkope goederen wakkeren de consumptie alleen maar aan. Maar de centrale bankiers vrezen voor een vervelend neveneffect van die lage prijzen.
In een omgeving waar deflatie dreigt, kan er ook asset price deflatie optreden. Dat betekent dat de prijzen voor vastgoed, aandelen, obligaties enzovoort in waarde kunnen dalen, waardoor het algemeen gevoel van welvaart steeds kleiner wordt. Wanneer de man in de straat zich een stuk armer voelt, zal hij minder geneigd zijn om te consumeren. Waardoor de economische groei nog verder zou terugvallen, een scenario dat de centrale banken kost wat kost willen vermijden. Onder andere door het invoeren van de negatieve rentevoeten.
Maar steeds meer vooraanstaande economen keren zich tegen die negatieve rentevoeten. Mohamed El-Erian windt er geen doekjes om: negatieve rentevoeten zijn op termijn onhoudbaar, niet meer of niet minder. De Allianz Chief Economic Adviser waarschuwt dat de huidige politiek van de centrale banken grote schade toebrengt aan ons monetair systeem. Dat systeem raakt steeds meer uit balans, want de geloofwaardigheid van de monetaire politiek van de centrale banken staat op losse schroeven.
Die negatieve rentevoeten zijn er overigens niet zo maar gekomen, ze zijn een gevolg van het feit dat ons financieel systeem gebouwd is op basis van een enorme schuldenberg. In een omgeving van ‘normale rentevoeten’ zou de schuldenberg onbetaalbaar zijn, de rente op die schulden zou de draagkracht van onze overheden te buiten gaan. De keerzijde van de medaille is echter dat we ons op zeer glad ijs hebben gewaagd. De tijd tikt gewoon verder en wanneer het geweer niet snel van schouder wisselt dreigt er zwaar onweer op de financiële markten.