De geboren Egyptenaar Mohamed El-Erian heeft een duidelijk afgebakende visie op wat zich momenteel in de wereldeconomie in het algemeen en in de Amerikaanse economie in het bijzonder afspeelt. Het economisch beeld dat we momenteel te zien krijgen is enigszins diffuus, dit vanwege de tussenkomst van de centrale bankiers. Die hebben – met de Amerikaanse op kop – massaal steun verleend aan de economie in de vorm van quantative easing programma’s en negatieve rentevoeten, zodat de onderliggende kracht bepaald onduidelijk is.
In de VS zitten we nu al in het zevende jaar van de bull market en op het eerste gezicht ziet het plaatje er uitstekend uit. De werkloosheidsgraad bevindt zich op het laagste niveau voor de afgelopen 8 jaar, terwijl de lonen eindelijk een stijgende trend vertonen. Stijgende lonen betekenen meer consumptie en die consumptie is nog altijd goed voor 70% van de Amerikaanse economie. Mohamed El-Erian, momenteel hoofd economisch advies bij de Duitse verzekeraar Allianz, heeft echter een kanttekening bij dit plaatje.
Want eigenlijk is het te mooi om waar te zijn. Mohamed El-Erian denkt dan ook dat de VS-economie een keerpunt heeft bereikt. Hij is er van overtuigd dat het niet mogelijk zal zijn om de wereld die we in de afgelopen 5 tot 7 jaar hebben gekend ook in de komende 2 jaar te handhaven. De vraag is alleen wat er zal gebeuren wanneer we aan het eind van het huidige pad belanden. Zal dat pad bruusk onderbroken worden of geleidelijk aan overgaan in een nieuw? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker.
Mohamed El-Erian vreest dat de toekomst er een stuk minder goed uitziet en dat vanwege het feit dat we te afhankelijk zijn geworden van financiering als groeimotor. In het verleden werd economische groei gerealiseerd doordat de bedrijven investeerden in hun eigen groei. De cesuur daaromtrent werd bereikt bij de grote crisis van 2007-2008. Sindsdien moeten de centrale banken het geld verstrekken dat nodig is omdat de economie zou kunnen blijven groeien. Het spreekt voor zichzelf dat deze toestand niet kan blijven duren. Volgens Mohamed El-Erian kan de economie in een afgrond storten zodra het geld van de centrale banken niet langer zijn weg naar de economie zal vinden. Waakzaamheid blijft zodoende geboden.