Inmiddels hebben de meeste beleggers het wel gehad met die superlage rentevoeten. Sparen brengt zo goed als niet meer op en telkens wanneer de spaarders denken dat de rente niet meer lager kan, gaat er opnieuw iets van af. Een aantal banken hanteert al een minimumrentevoet om het spaargedrag van hun klanten te belonen, maar het kan natuurlijk nog erger. Sommige economen denken dat het slechts een kwestie van tijd zal worden alvorens we financieel gestraft zullen worden omdat we geld op een spaarrekening plaatsen.
Op de obligatiemarkten is de situatie stilaan hopeloos geworden. Steeds meer obligaties leveren een negatief rendement op. Dit fenomeen kan tijdelijk wel opgevangen worden, maar het spreekt voor zichzelf dat er bekeken over de lange termijn problemen kunnen ontstaan. Wie wil namelijk nog obligaties kopen wanneer daar een vergoeding voor moet worden betaald? Niemand is zo gek om dit te doen. Voorlopig redden de centrale banken de meubelen nog door allerlei obligaties op te kopen, maar het spreekt voor zichzelf dat dit niet eeuwig kan blijven duren.
Op korte termijn hoeft er echter geen verbetering verwacht worden en we hebben ook zo onze twijfels over de middellange termijn. Een dodelijke cocktail kan de rentevoeten zelfs nog lager duwen. Cathal Kennedy en Peter Schaffrik, respectievelijk econoom en strateeg bij RBC Capital Markets, zien zelfs de rente op de toonaangevende 10-jarige Duitse staatsobligatie verder in het rood zakken, waardoor de spreads in de eurozone verder kunnen oplopen. Ze wijzen er op dat de economische indicatoren in onder andere Frankrijk en Italië bijzonder zwak blijven, wat niet veel goeds voor de toekomst belooft.
Een fragiele economische groei en het uitblijven van inflatie brengt mee dat het schuldenprobleem in vooral de Zuid-Europese landen alleen draaglijk is in een ‘Japanse omgeving’, dit wil zeggen een omgeving waar de rente permanent onder druk blijft staan. Kennedy en Schaffrik zien de rush op meer veiligheid aanhouden, met een aanhoudend grote interesse voor Duitse bunds. Die kunnen verder rallyen, met als gevolg dat de rente op Duitse staatsobligaties zal blijven dalen. Wat dan weer niet zonder gevolgen zal blijven voor de rest van Europa.