Hij is de afgelopen weken weer uitgebreid aan het woord geweest in de Amerikaanse media. En wanneer hij spreekt, wordt er naar hem geluisterd. Met ‘hij’ bedoelen we eens te meer Stanley Druckenmiller, hoofd van Duquesne Capital, en succesvolle belegger. Druckenmiller is op continue basis in geslaagd om de markt te kloppen en is vast van plan dat in de toekomst te blijven doen. Maar momenteel ziet hij de situatie allesbehalve rooskleurig in. De ganse wereld stevent af op een regelrechte schuldenramp, aldus Druckenmiller.
In zijn visie is de macro-economie een puinhoop en zal de huidige situatie alleen maar verergeren. Hij ziet twee bronnen die het kwaad in de wereld verspreiden. Op de eerste plaats is er sprake van veel te veel ‘leverage’. De centrale banken (bron 1 van alle kwaad) en China (bron 2) hebben deze mistoestanden niet alleen toegelaten maar zelfs aangemoedigd. Volgens Druckenmiller heeft de Amerikaanse centrale bank daarbij het voorbeeld gegeven, ze heeft de andere centrale banken mee op sleeptouw genomen.
De FED heeft zowel onder Ben Bernanke als onder Janet Yellen de voorkeur gegeven aan de korte termijn boven de middellange of de lange termijn. De centrale bank heeft blijk gegeven van grote roekeloosheid door niet verder te kijken dan de neus lang is. Ze heeft bovendien aan de bedrijfswereld het voorbeeld gegeven hoe het niet moet. Daardoor zijn ook de bedrijven op grote schaal schulden beginnen te maken. Woorden wekken maar voorbeelden strekken en dus is ook China volop in de schulden gedoken.
De Chinese regering heeft de economische groei in het algemeen en de vastgoedsector in het bijzonder proberen aan te zwengelen door het in snel tempo opbouwen van steeds meer schulden. Deze beide risicofactoren verklaren waarom Druckenmiller negatief is voor de financiële markten en te pas en te onpas zijn voorkeur voor goud uitspreekt. Hij verwacht niet alleen een stijging van de goudprijs, maar is er van overtuigd dat ook de andere edelmetalen zoals zilver en platina op dat moment van de partij zullen zijn.