In de Verenigde Staten schiet het seizoen van de kwartaalcijfers goed op, in de afgelopen dagen hebben een aantal zwaargewichten de cijfers over de eerste 3 maanden van dit jaar bekendgemaakt. De algemene trend wat de Amerikaanse bedrijfsresultaten betreft is al een tijdje duidelijk: die vertonen een dalende trend. Volgens de ijzeren wetten van de logica zouden zwakkere winstcijfers bij de bedrijven automatisch moeten leiden tot een correctie op de beurs. Dat is momenteel dus niet het geval.
De reden waarom de beurzen zo goed standhouden, moet gezocht worden bij de centrale banken. Die hebben op grote schaal geld in het financieel systeem gepompt en doen dat trouwens nog steeds. Dat geld was bedoeld om de economie te stimuleren, maar is grotendeels afgevloeid richting speculatieve bestemmingen. Want de centrale banken hebben één grote denkfout gemaakt: ze hadden niet in de gaten dat de problemen zich niet langs de vraag- maar langs de aanbodzijde situeert. Er is een te groot aanbod aan allerlei producten en dus heeft het weinig zin om nog eens extra investeringen te doen.
Zo zijn de beurskoersen op een kunstmatige manier op hogere niveaus gebracht, waarbij op Wall Street de kar werd getrokken door de FAANG’s (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google). Dit kransje van technologiebedrijven was de gangmaker van de Amerikaanse beurs, maar met de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal zijn er deuken gekomen in hun imago. Van Big Tech werd nog niet zo lang geleden verwacht dat ze ongeveer eeuwig en 3 dagen zouden blijven groeien. Wat dus niet het geval blijkt te zijn.
Want Apple liet over het eerste kwartaal onverwacht een daling van de omzet optekenen, waardoor de koers van het aandeel onder druk kwam te staan. Wie zal de beurskoersen nog overeind houden nu ook Apple het laat afweten?, zo vragen de analisten op Wall Street zich af. Na de bank- en de energiesector zijn nu ook de techno’s uit de boot gevallen en op het eerste gezicht staat niemand klaar om de fakkel over te nemen. De volgende vraag die moet gesteld worden, is een heel belangrijk: kan een economie die gebukt gaat onder de schulden standhouden wanneer de belangrijkste sectoren door de knieën gaan? Het antwoord op die vraag weten we binnenkort.