We willen hieronder een antwoord formuleren op een vraag die in de komende maanden steeds nadrukkelijker aan de orde zal komen, namelijk die waarom de maatschappij zonder cash de natte droom van overheden en centrale bankiers is. De uitdrukking ‘natte droom’ is misschien wat overdreven, maar het wordt in elk geval steeds duidelijker dat we in snel tempo naar de cashloze maatschappij afstevenen. En daar is natuurlijk een reden voor.
De eerste vermelding van de war on cash kwam in Japan, waar de Bank of Japan inmiddels met de rug tegen de muur was komen te staan. De Japanners hadden weinig andere keuzemogelijkheden als het grof geschut bovenhalen in een laatste poging de economie te stimuleren. Dus werd naar de negatieve rentegroepen gegrepen, in combinatie met maatregelen die regelrecht in de richting van een cashloze maatschappij gingen. Ongeveer 6 maanden geleden staken ook in de Europa de eerste geruchten de kop op over negatieve rentevoeten. En inderdaad, ook de cashloze maatschappij.
Maar eigenlijk is de war on cash geruisloos begonnen in Scandinavië, waar betalen met contant geld eigenlijk een zeldzaamheid dreigt te worden. Daar vonden de Europese overheden het argument dat een cashloze maatschappij eigenlijk perfect kan werken. Maar die redenering is niet zonder dubbele bodem, want die overheden lijken hun kans te hebben geroken om de problemen met de alsmaar terugkerende crisissen op te lossen. Want geloof maar niet dat Europa momenteel crisisvrij is, het tegendeel is eigenlijk het geval.
Europa bereidt zich nu voor op nieuwe crisissen. Die kunnen voortkomen uit het faillissement van individuele landen, maar er loert ook gevaar uit een andere hoek. Als gevolg van de negatieve rentevoeten pakken zich opnieuw donkere wolken samen boven de bankensector. We mogen niet vergeten dat Deutsche Bank de Europese Centrale Bank ongeveer heeft gesmeekt om te stoppen met de politiek van negatieve rentevoeten. Het plaatje kan u nu waarschijnlijk zelf verder invullen: wanneer het misloopt met de banken, kan het handig zijn wanneer de overheden aan ons geld kunnen. En dat is makkelijker in een cashloze maatschappij dan in een maatschappij met cash!