Het zijn opnieuw bewogen tijden op de financiële markten. De beurskoersen hebben een flink pak slaag gekregen, waarbij vooral de technologiesector het moest ontgelden. In de Verenigde Staten zakte de Nasdaq, de beurs waar de bekendste technologieaandelen noteren, als een pudding in elkaar. Het liedje van de 4 FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix, Google) lijkt alleszins voorlopig uitgezongen.
Wie is de schuldige van wat er zich in de afgelopen weken in de financiële wereld heeft afgespeeld? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig: de Fed en niemand anders heeft de financiële markten gestresseerd gemaakt. En dat proces is al een tijdje aan de gang. Eigenlijk is het begonnen toen de Federal Reserve is gestopt met haar programma’s van monetaire verruiming. Want sindsdien is de liquiditeit op de markten opgedroogd.
Bank of America Merrill Lynch komt tot de conclusie dat de periodes van uitverkoop op de beurzen in een recent verleden steeds samenvielen met de verrassende gebeurtenissen, zoals met de invoering van negatieve rentevoeten in Japan. Maar de trend is niet echt nieuw, ook vorig jaar werd altijd fors gereageerd op onverwachte aankondigingen. Het is waarschijnlijk niemand opgevallen, maar ergens sinds het midden van vorig jaar zijn er verschillende forse bewegingen geweest in de Merrill Lynch's Global Financial Stress Index.
Deze index is samengesteld uit een aantal factoren die de stress die op een bepaald moment in de markten heerst proberen te meten. Bovendien worden er ook verbanden gelegd. De index bevestigt bijvoorbeeld dat de prijsval bij de grondstoffenprijzen heeft geleid tot paniek op de emerging markets en in het segment van de risicovolle obligaties. Anderzijds legt de Global Financial Stress Index het verband tussen deze paniek en de stijging van de prijzen voor goud en zilver. En het ziet er niet naar uit dat de stress op de financiële markten snel zal verdwijnen. Steek voor alle veiligheid toch maar voldoende goud en zilver onder de portefeuille!