De Europese overheden hebben een geldprobleem. De economie zit al jaren in het slop. De gemakkelijkste oplossingen zijn al geprobeerd: besparingen en belastingverhogingen. Maar dat is niet genoeg. De Belgische overheid neemt nu een radicale maatregel.
De regering-Michel confisqueert al het geld van de overheidsfondsen. Miljoenen worden versast naar de federale staatskas.
Het gaat over fondsen waar geld is ingestort voor brandveiligheid, ontwikkelingssamenwerking, voedselzekerheid en ga zo maar door.
Officieel luidt het dat deze overheidsfondsen worden afgeschaft omdat alles beter gecentraliseerd wordt. Dat het maar gaat over een technische begrotingsmaatregel.
Maar wie is zo naïef om te geloven dat de overheid dit geld zal blijven spenderen aan het doel waarvoor het is opgehaald?
Het is een extreme maatregel van een regering die hopeloos op zoek is naar geld. En het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn.
Vandaag is het een overheidsfonds dat haar geld verliest, morgen kan het uw pensioenfonds zijn.
Denkt u dat we overdrijven? Verschillende Europese landen hebben al zulke maatregelen getroffen. Polen, Frankrijk, Rusland, Hongarije, Bulgarije, Ierland…
Ze hebben allemaal al op één of andere manier gefoefeld aan de gelden die opzij gezet zijn voor de pensioenen. Zowel overheidspensioenfondsen als persoonlijke pensioenfondsen.
Misschien zal het voorgesteld worden als een tijdelijke maatregel: we zullen eventjes uw geld gebruiken om de banken te redden, om de economie te stimuleren… en dan storten we het terug… mét interest! U gaat er nog aan verdienen!
Ja, dat werd ook gezegd bij de reddingen van Dexia en Griekenland.
Uw spaarrekening is ook niet veilig. De overheid is wanhopig en kan met één wet toegang krijgen tot miljarden aan spaartegoeden.
Het excuus dat men zal geven? “We gaan uw spaargeld activeren, want het brengt toch niets op. U wordt verplicht op het in ‘veilige’ overheidsobligaties te stoppen.”
Het kan nog jaren duren voor het zover komt. Maar waarom zouden we wachten om ons tegen dit scenario te beschermen?
Dat de overheid gelden van overheidsfondsen confisqueert zegt dat we weer een stap dichter bij de confiscatie van andere gelden staan.
Als ik u was zou ik niet wachten tot het te laat is. Meer dan ooit is het belangrijk om te diversifiëren: met bankrekeningen in verschillende jurisdicties en door het aanhouden van geld buiten het financieel systeem in de vorm van bijvoorbeeld goud en zilver.