Wat heeft de edelmetalen in de eerste weken van 2016 in beweging gebracht? Er is sprake van een combinatie van factoren die een betrouwbaar steunniveau onder de prijzen van goud en zilver hebben gelegd. Eerst was het goud aan de beurt, maar inmiddels is ook het zilver door het 200daags gemiddelde gebroken. Met enige vertraging is dus ook de zilverprijs nu volop in beweging gekomen.
De belangrijkste reden voor de sterke prestaties van de edelmetalen moet gezocht worden in de zwakte van de dollar. De valutamarkten beseffen plots dat de keizer (lees: de dollar) geen kleren draagt, maar poedelnaakt is. Janet Yellen heeft niet meer dan een spelletje blufpoker gespeeld door de Amerikaanse basisrente in december op te trekken. Ze wordt daar nu voor met de neus op de feiten gedrukt. Eigen schuld, dikke bult.
Maar niet alleen de dollar speelt een rol in het verhaal. De Amerikaanse economie blijkt niet zo stevig in haar schoenen te staan als Yellen ons probeerde wijs te maken. De werkloosheidscijfers voor de maand januari gaven een vertroebeld beeld, ze boezemden weinig vertrouwen in. De analisten spreken nu weer openlijk over de komst van een recessie in de VS. En dat is iets wat de beleggers niet graag horen.
Ze hebben de beurskoersen over een breed front lager geduwd, in zoverre dat veel beleggers het zaakje niet meer vertrouwen. Obligaties zijn opnieuw een vluchthaven, maar ook hier neemt de argwaan zienderogen toe. Want de obligatiemarkt vertoont al geruime tijd kenmerken van een enorme zeepbel. De vlucht richting goud en zilver is dus begonnen. De eerste keuze valt altijd op goud, maar we verwachten van het zilver nog een extra inspanning, want het hefboomeffect is nog niet in volle werking. Bij een hausse van de edelmetalen reageert zilver traditioneel sterker dan goud en die beweging hebben we dus nog te goed.