Wie gelooft er nog in de centrale banken en hun aanpak van de crisis die ons financieel systeem al jaren teistert? We vrezen dat het aantal ‘believers’ in Janet Yellen, Mario Draghi & Co inmiddels wel erg klein is geworden. Want na 8 jaar ploeteren is er nog altijd geen antwoord geformuleerd op de problemen die het systeem ondermijnen. De centrale bankiers trakteren ons nu op iets totaal nieuws, namelijk negatieve rentevoeten.
Zich vol zelfvertrouwen op de borst kloppend, claimden de centrale banken het antwoord op de uitdaging te hebben gevonden: zero interest rates (ZIRP) of de nulrente. De rente werd zo laag mogelijk geduwd in de hoop dat de economische groei weer zou aantrekken. Quid non dus. De reden waarom deze aanpak heeft gefaald, ligt eveneens voor de hand. Het paard werd achter de kar gespannen in plaats van er voor.
De centrale banken proberen namelijk koortsachtig de vraag te stimuleren, terwijl het antwoord eigenlijk aan de aanbodzijde moet gezocht worden. We worden overspoeld met producten en diensten zodat er een overaanbod is ontstaan. Die situatie wordt eigenlijk alleen nog erger, zoals blijkt uit de wanhopige betoging van de staalarbeiders onlangs in Brussel. China is van plan om enorme hoeveelheden staal aan ongelooflijk lage prijzen op de markt te dumpen. Waardoor de Europese staalindustrie meteen de begrafenisklokken mag luiden.
Maar de centrale banken willen zich niet laten kisten, ze hebben een nieuw letterwoord bedacht in plaats van ZIRP. De nieuwe aanpak wordt negative interest rates (NIRP) of negatieve rentevoeten. Maar u zal nu zelf al het antwoord kunnen formuleren op de vraag waarom we ook dankzij deze NIRP niet in een economisch paradijs zullen belanden. Net zo min als ZIRP zal NIRP kunnen herstellen wat al jaren geleden gebroken werd, namelijk de ruggengraat van ons financieel en economisch systeem.